У Львові відзначать 90-ліття з часу освячення церкви Премудрості Божої зі села Кривки

1077 0
На територію Свято-Іванівської Лаври церкву у 1930 р. перевезли коштом Митрополита Андрея Шептицького.
Фото: Юстин Бойко

Фото: Юстин Бойко

Завтра, 7 липня, у Музеї народної архітектури та побуту, що на вул. Чернеча гора, 1, відзначать 90-ліття від часу освячення церкви Премудрості Божої, яку привезли зі с. Кривка і яка датується 1763 роком.

Читайте також: Львів’ян запрошують у Шевченківській гай на благодійний фестиваль народних ремесел

Саме 7 липня 1931 р., на свято Івана-Хрестителя, у Свято-Іванівській Лаврі урочисто освятили церкву Премудрости Божої – монастирський храм, який згодом став першим об’єктом музею просто неба і пам’яткою архітектури національного значення.

О 10.00 год відбудеться Святкова літургія за участі ігумена Свято-Успенської Унівської Лаври ієромонаха Йони. А об 11.30 – Духовно-мистецька програма «Молитву проллю» за участі Львівського муніципального хору «Гомін» та акторів Національного театру імені Марії Заньковецької.

Довідково

Майже 170-річна церква постала на одному з пагорбів Знесіння у 1930 р. Її перевезли з с. Кривки на Турківщині, де церква св. Миколая понад півтора віку була духовним домом для місцевих.

На початку ХХ ст. маленька церква вже не могла вмістити усіх селян, тому громада вирішила збудувати нову, просторішу, а стару – розібрати. Місцевий парох, Маркелій Куновський, бажаючи зберегти пам'ятку, звернувся до мистецтвознавця Михайла Драгана за порадою і допомогою наприкінці 1920-х років.

Заснований на узгір’ях Знесіння Монастир Свято-Іванівської Лаври якраз потребував каплиці-церковці для своїх духовних потреб й ігумен Климентій, відмовившись від ідеї будувати новий храм, вирішив перенести сюди якусь давню церкву. Вибір упав на церкву зі с. Кривки, яку порадив Михайло Драган. Відтак, у 1930 р. коштом Митрополита Андрея Шептицького, стараннями директора Національного музею у Львові Іларіона Свєнціцького та мистецтвознавця Михайла Драгана церкву св. Миколая перевезли до Львова на територію Свято-Іванівської Лаври. Керував процесом перевезення, перебудови і реставрації Михайло Драган.

На посвяченні церкви зі с. Кривки був присутній митрополит Шептицький. Церква була присвячена Софії – Святій Премудрості Божій. За словами Митрополита, щоб підкреслити традицію, що сягала давніх княжих часів.

Нагадаємо, у Львові 9 та 10 липня у Музеї народної архітектури та побуту у Львові імені Климентія Шептицького відбудуться нічні феєричні екскурсії «Забави на Петра». Під час колоритних нічних екскурсій оживуть давні звичаї та легенди. На гостей чекають співи та забави з музиками, веселі посиденьки, майстер-класи з традиційних ремесел, романтична фотозона біля озера і ще багато цікавого.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!