У Львові вперше на Заході України прооперували чоловіка з онкологією дванадцятипалої кишки

1915 0
Чоловіка скерували з іншого медзакладу видаляти камені з жовчної протоки.
Фото: Перше ТМО

Фото: Перше ТМО

Лікарі Першого медоб’єднання Львова прооперували чоловіка, у якого діагностували рак дванадцятипалої кишки. Спершу пацієнта скерували з іншого медзакладу видаляти каміння з жовчної протоки. Таку операцію провели вперше на заході України. Про це повідомили на сторінці лікарні.

Чоловіка скерували до львівської лікарні святого Пантелеймона з іншого медичного закладу. Його турбували жовтизна шкіри та біль у правому підребер'ї. Однак під час операції лікар запідозрив злоякісні зміни при виході жовчної протоки та підшлункової залози в дванадцятипалу кишку, звідки взяли біопсію. Це була випадкова знахідка, яку звичайні обстеження не показали б. Результат дослідження показав злоякісний новооутвір великого дуоденального сосочка (ВДС) дванадцятипалої кишки.

Читайте також: Нейрохірурги у Львові врятували хлопця, який 13 років страждав від нападів рідкісного виду епілепсії 

Відтак, провели мультидисциплінарну комісію із залученням суміжних спеціалістів – хірургів та онкологів, щоб визначити тактику лікування. Медики зробили лапароскопічну панкреатодуоденальну резекцію – тобто малоінвазивно, через 5-10мм проколи, видалили дванадцятипалу кишку, жовчні протоки з жовчним міхуром та частину підшлункової залози. Далі виконали реконструктивний етап. Усе пройшло успішно.

Зі слів медиків, пацієнту пощастило, що захворювання виявили на ранній стадії – без лімфатичних вузлів та метастаз. Зараз його чекає медикаментозне лікування.

Зазначимо, рак ВДС дванадцятипалої кишки та підшлункової залози зустрічається у 2% пацієнтів із злоякісними новоутвореннями і обумовлює 5% усіх смертей, спричинених онкологією. Лікарі закликають звертати увагу на будь-які симптоми організму та вчасно звертатися до спеціалістів.

Фото зі сторінки Першого ТМО


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!