У Львові вшанували пам’ять жертв Янівського концтабору. Фото

2034 0
У роки Другої світової війни у Янівському концтаборі знищили від 50 до 200 тисяч людей.
фото прес-служби ЛМР

фото прес-служби ЛМР

2 вересня в Урочищі «Піски» (вул. Омеляна Ковча) відбувся меморіальний концерт із нагоди 75-ої річниці ліквідації ґетто та Янівського концтабору у Львові, передає прес-служба ЛМР.

Заходи в Урочищі розпочались зі спільної молитви рабина Львова та Західної України Мордехай Шломо Болда, після якої онуки Яніни Шехелес та Олександра Шварца запалили свічки пам’яті. Також усі охочі в пам’ять про жертв поклали камінці. Далі відбувся меморіальний концерт.

«Ми з вами перебуваємо на цьому скорботному місці, де за різними історичними джерелами загинуло до 200 тис. євреїв. Сьогодні ми можемо тільки пам’ятати, пам’ятати про тих, кого не повернеш», – сказала керівниця Всеукраїнського благодійного фонду «Хесед Ар’є» Адель Діанова.

Читайте також: Нова директорка «Території терору»: «В музеї можна говорити голосно»

Під час меморіального концерту в Урочищі «Піски» (вул. Омеляна Ковча) Ukrainian Festival Orchestra під керівництвом Івана Остаповича виконали першу та третю частину симфонії №6 «Трагічної» австрійського композитора і диригента Ґустава Малера.

Пізніше, у «Просторі Синагог» відбувся концерт-молитва до 75-річчя ліквідації Львівського ґетто та Янівського концтабору за участю вокально-інструментального ансамблю «Варнічкес» Всеукраїнського єврейського благодійного фоyду «Хесед-Ар'є», Сергія Гаврилюка (альт), проекту Наталії Вакшинської, Еленори Разгон (вокал).

Зазначимо, що 2 вересня у межах Європейських днів єврейської культури Україна та весь світ згуртувалися, аби згадати та спільно переосмислити страшну історію жертв Янівського концтабору та Львівського ґетто. У часи Другої світової війни Янівський концтабір був місцем жахіть Голокосту у регіоні, а Львівське ґетто – третім за величиною у Східній Європі.

Читайте також: Джейсон Франциско про «Золоту Розу», львівських євреїв та ідентичність

Нагадаємо, у Львові відбуваються меморіальні заходи до 75 річниці ліквідації Львівського ґетто та Янівського концтабору.

Програма вшанування продовжиться низкою екскурсій:

3 вересня о 16:00, 18:00 – екскурсії виставкою «Табір примусових робіт „Янівська“ — індустрія терору» у Меморіальному музеї тоталітарних режимів «Територія Терору»

4 вересня о 18:30 – міська прогулянка «Підземний світ: історія виживання в час Голокосту у львівських каналізаціях»

6 вересня о 17:30 – міська прогулянка «Вулицями втраченого дитинства: Лешек Аллерханд і Голокост у Львові».


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!