Виробництво локомотивів і проєктування євроколії. На Львівщині створять транспортний кластер

2409 0
Інноваційний транспортний кластер Tech Rail налагоджуватиме співпрацю науковців та залізничного бізнесу.
Фото: agropolit.com

Фото: agropolit.com

У Львові на базі Національного університету «Львівська політехніка» започаткували створення інноваційного транспортного кластеру Tech Rail. Підписаний Меморандум дозволить розвинути співпрацю науковців та залізничного бізнесу, зокрема щодо виробництва сучасних локомотивів на Заході України, та сприятиме будівництву євроколії, яка проходитиме через Львів. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомив керівник Tech StartUp School, що діє на базі вишу, Назар Подольчак.

«Підписаний Меморандум про створення інноваційного транспортного кластеру має декілька напрямків. Перший – виробництво сучасних локомотивів на Заході України та їхній ремонту. Другий – долучення до будівництва та проєктування євроколії 1435 мм, тобто йдеться про вузьку колію. Знаємо, що через Львів проходитимуть три колії. Це, зокрема, відбуватиметься у межах ініціативи трьох морів, до якої зараз входить 14 держав, та хоче долучитися Україна», – пояснює він.

Читайте також: Поляки почали реконструкцію євроколії через Львівщину. Що з українською стороною

Приєднання України до міждержавної ініціативи трьох морів – Чорного, Середземного та Балтійського, в межах якої планують зробити нові транспортні коридори, відбуватиметься завдяки облаштуванню євроколії. Зі слів науковця, залізниця може виступити головним замовником, зокрема щодо сучасних енергоефективних технологій.

Крім того, Меморандум сприятиме діжиталізації, розвитку транспортної логістики та інфраструктури з акцентом на залізничну. Оскільки через війну морським і повітряним шляхом експорт заблокований, практично усе перевозять наземним шляхом, в тому числі залізницею. Ще один напрям, якому допоможе реалізація підписаного документу – імпортозаміщення, адже раніше в Україні чимало деталей для залізниці закупляли з росії та країн СНД.

Окрім виробничих залізничних підприємств, НУ «Львівська політехніка» та Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля, до підписання Меморандуму долучилися Львівський локомотиворемонтний завод, КВК «Гравикон», Науковий парк «Львівської політехніки» і Науковий парк «Харківської політехніки», Асоціації автомобільного транспорту та інфраструктури України. Також реалізацію підтримали латвійські партнери.

Читайте також: На Львівщині стартує відновлення євроколії до кордону з Польщею

«У нас було декілька зустрічей, на яких обговорювали як взаємодіяти. Зараз обираємо, працюємо щодо енергоефективних технологій. Маємо також хорошу пропозицію, оскільки виграли грант Disco від Європейського інституту інновацій і технологій. В межах цього гранту передбачається взаємодія з містом Люцерн (Швейцарія), де активно розвивається локомотивобудування. Думаємо, з допомогою наших партнерів ми так само зробимо певний трансфер стосовно сучасного будівництва локомотивів», – додає Назар Подольчак.

З його слів, представники європейської залізниці зобов’язалися допомогти підняти інтерес до будівництва євроколії в Україні до рівня Євросоюзу, зокрема залучити кошти, необхідні для початку реалізації цього проєкту, наразі триває стадія проєктування.

Нагадаємо, що напередодні Франковий виш підписав Меморандум про співпрацю з сімома найбільш впливовими університетами ЄС. 

Юлія Осим


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!