У Львові збирають кошти на протезування військового. Чи платні протези і як їх отримати

1230 0
На електронне коліно для Олега Сливара планують зібрати мільйон гривень.
Фото: Superhumans

Фото: Superhumans

12-13 травня в Emily Event Hall, що у Винниках, відбудеться бізнес-подія Dream Business Forum, під час якої заплановано зібрати кошти на протез для дрогобиччанина Олега Сливара.Tvoemisto.tv  вирішило перевірити цю інформацію, оскільки протезування для військових мало б бути безкоштовним. Крім того, ми розповімо, як можна отримати протез у центрі протезування та реабілітації Superhumans, де протезують цього військового. 

Як зазначила у коментарі Tvoemisto.tv, CEO Superhumans Center Ольга Руднєва, для військових та цивільних, які постраждали через війну, первинне і вторинне протезування у їхньому Центрі повністю безкоштовне. За її словами, держава компенсує вартість протезування: військовим у розмірі близько 40 тис. доларів, а цивільним – в межах 5 тис. доларів. У Superhumans від держави гроші принципово не беруть, бо вважають, що країна має на що їх витрачати. Натомість кошти просять у донорів та закликають донатити тих, хто має можливість. Цього разу кошти будуть збирати на бізнес-події у Винниках.

Олег Сливар служив у Нацгвардії, у листопаді 2022 року внаслідок ворожого мінометного обстрілу росіян отримав важке поранення, у результаті чого має високу ампутацію однієї ноги – вище коліна. Олег Сливар багато років танцював народні танці і зараз мріє знову повернутися до улюбленого заняття – станцювати зі своїм колективом. Також Олег хоче повернутись у військо.

На цей час у центрі Superhumans на протезуванні та реабілітації перебуває 15 пацієнтів. Крім них, ще є 240 цивільних та військових, які стоять у черзі – вони ще не готові до протезування, бо пройшло мало часу з моменту трагедії. Травмована людина спочатку отримує простий механічний протез, на якому вчиться ходити, опановує всі навички, а далі отримує вторинне протезування – біонічну руку чи електронне коліно. Протезування складної ампутації може тривати від місяця до двох, якщо ампутація не складна – то три-чотири тижні. Далі приблизно три місяці людина має тимчасовий первинний протез, згодом постійний протез.

Ольга Руднєва пояснює, що на початку такої реабілітації люди дуже худнуть – фізично працюють, напружують м’язи, тож кульшоприймачі, гільзи доводиться замінювати декілька разів. На електронне коліно для Олега Сливара планують зібрати мільйон гривень. Якщо цих коштів не вистачить, Superhumans докладе. Також Ольга Руднєва уточнила, що кошти збиратимуть організатори події, пізніше кошти мають передати їм. Щоб отримати протез у Superhumans спершу необхідно заповнити анкету.

Нагадаємо, у Винниках біля Львова у квітні відкрили Superhumans center – клініку психологічної підтримки, реабілітації, протезування та реконструктивної хірургії для тих людей, які постраждали внаслідок війни. Засновник проєкту – співвласник компанії TIS Андрій Ставніцер. До складу правління клініки входить перша леді України Олена Зеленська. До проєкту долучилися CEO та засновник фонду родини Річарда Бренсона Virgin United Джин Оельванг, кінорежисерка, актриса й активістка Труді Стайлер разом зі своїм чоловіком, світовою зіркою Стінгом, голлівудський актор Лієв Шрайбер та Мік Ебелінг, відомий американський винахідник й інноватор, засновник компанії Not Impossible Labs. До медичної ради увійшли міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, американський черепно-лицевий хірург Пітер Костянтино, кандидат медичних наук, кардіолог, головний лікар Edem Clinic Олексій Башкірцев,  Клініка побудована на базі діючого військового госпіталю. Команда Ставніцера взяла у лізинг один із корпусів будівлі, реконструює та обладнує його. 

Як інформувало Tvoemisto.tv, у Львові також діє центр реабілітації «Незламні» 

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!