Які дороги планують відремонтувати цього року на Львівщині у межах «Великого будівництва». Відео

1630 0
Наразі уряд передбачив на ремонт 1,7 млрд грн, однак упродовж року фінансування планують збільшувати.
Фото: iStock

Фото: iStock

У 2022 році Служба автомобільних доріг на Львівщині планує відремонтувати понад 250 км доріг державного значення та більше 50 штучних споруд. Йдеться про відновлення прикордонних доріг, реалізацію проєкту «Мале Карпатське коло», роботи на автомобільних шляхах до курортів. Окрім того, продовжують процес реконструкції Західного об'їзду Львова, і роботу над будівництвом двох концесійних доріг. Про це йшлося під час брифінгу щодо ремонту доріг у 2022 році у межах програми «Велике будівництво».

Читайте також: Мільярди «Великого будівництва», або Чому на Львівщині першу платну дорогу збудують не скоро

Зі слів заступника керівника «Укравтодору» Андрія Івка, у 2022 році розпочнеться будівництво першої концесійної дороги Краковець-Львів-Броди-Рівне. Це буде дорога першої категорії завдовжки приблизно 280 км. Техніко-економічне обґрунтування проєкту вже готове. Далі буде оголошений конкурс на вибір концесіонера і старт будівництва.

Читайт також: Цього року відремонтують дорогу до курортного Славського

Також цього року на Львівщині продовжать ремонт прикордонних доріг. Окрім розпочатих у 2020 році робіт на чотирьох напрямках за кошти «польського кредиту» (дорогу Яворів – Грушів торік вже завершили), також відновлюватимуть дороги до кордону за гроші з держбюджету.

«Цього року плануємо продовжити роботи. Це є кредит, вартістю більше 50 млн євро, наразі використали майже половину коштів. Крім того, є дороги прикордоння у межах «Великого будівництва»  Смільниця – Старий Самбір, Мостиська – Самбір та Угринів - Хоробрів. Зараз проводимо коригування проєкту дороги Судова Вишня – Рава-Руська. Роботи будуть здійснюватися частково за кредитні кошти, частково – за бюджетні», – повідомив керівник Служби автомобільних доріг у Львівській області Олег Береза.

Читайте також: Коли почнуть будувати Північну об'їзну Львова

Він також додав, що разом з міжнародними напрямками проводять ремонтні роботи на територіальних автошляхах. Зокрема, це дорога Рівне – Млинів – Перемишляни, яка стане альтернативною до дороги М06. Також це дорога Р84 на ділянці від Миколаєва до Калуша, що розвантажить дороги міжнародного значення.

Щодо реалізації транзитного кільця, цього року мають намір завершити ділянку від Жовкви до Кам’янки-Бузької та розпочати роботи на дорозі М06 до Курович.

Щодо нових проєктів, то нагадаємо, що цього року розпочнуть реалізацію «Малого Карпатського кола». Зокрема, під час першого етапу на Львівщині відновлять 74 км доріг. Загалом збудують два нові перевали – зі Львівщини на Закарпаття та Івано-Франківщину.  

Читайте також: В «Укравтодорі» назвали вартість проїзду першою платною дорогою через Львів

На запитання щодо здорожчення вартості дорожніх робіт заступник керівника «Укравтодору» Андрій Івко зауважив, що у порівнянні з попередніми роками зменшилася розрахункова вартість за один кілометр.

«Ціни на матеріали серйозно зросли, але за кілометр дороги розрахункова вартість зменшилася. Можна порівнювати ремонти у 2016-2017 роках й ті, що тепер роблять. Чому? Тому що раніше це тільки було зняття дорожнього покриття, вирівнюючий шар і верхній шар. Сьогодні ми укріплюємо основу, на деяких ділянках змінюємо основу, також багато уваги відводимо безпеці руху – освітлення, бар’єрне огородження. Тому ми не побачимо економії, але якщо розкладемо окремо по виконаних роботах, то побачимо економію коштів», – пояснив він.

Він додав, що цьогоріч уряд передбачив 1,7 млрд грн на відновлення автомобільних доріг у «Великому будівництві» на Львівщині. Однак упродовж року фінансування планують збільшувати.

Нагадаємо, Tvoemisto.tv проаналізувало реалізацію програми президента «Велике будівництво» на Львівщині та з’ясувало, чи справді варто говорити про гучні масштаби у реконструкції та будівництві доріг в Україні, зокрема у Львівській області.

Юлія Осим

Партнерська публікація



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!