У Мінкульті пояснили: вони за знесення пам'ятника Ватутіну в Києві, але з його перенесенням у музей

1108 0
Пам’ятник Ватутіну споруджений над його могилою в київському парку
Фото з відкритих джерел

Фото з відкритих джерел

Експертна комісія МКІП рекомендувала КМДА демонтувати пам'ятник Ватутіну. Про це повідомляє пресслужба міністерства.

У Мінкульті відбулося засідання експертної комісії щодо подальшої долі пам’ятників радянських і російських діячів у Києві. Щодо пам’ятника радянському генералу Миколі Ватутіну експертна комісія МКІП рекомендувала КМДА демонтувати та перенести його, а також визнати об’єкт таким, що відповідає критеріям і ознакам пам’ятки монументального мистецтва.

Як зазначається, з огляду на рекомендацію комісії щодо демонтування об‘єкта, розглядається можливість рішення про невнесення пам‘ятника до Реєстру нерухомих пам’яток, про що МКІП інформуватиме КМДА. В такому випадку об‘єкт вилучатиметься з Переліку щойно виявлених об’єктів культурної спадщини згідно з процедурою.

«Водночас, спираючись на визнання експертною комісією мистецької цінності скульптури, МКІП рекомендуватиме КМДА взяття її на облік як музейного предмета та переміщення до музейних фондів. Таким місцем зберігання може стати, до прикладу, музей-заповідник «Битва за Київ у 1943 році» (с. Лютіж Київської обл.), оскільки на Лютізькому плацдармі розташовувався командний пункт Ватутіна», – додають у МКІП.

Нагадаємо, 25 січня радник міського голови Дмитро Білоцерковець повідомив, що у Мінкульті рекомендували надати пам’ятнику Ватутіну статус пам’ятки монументального мистецтва, що ускладнить та затягне процес демонтажу.

Станіслав Нестеренко

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!