У Міноборони пояснили, чи скасують виплати 15 мільйонів грн родинам загиблих воїнів

3984 0
Інформацію про скасування одноразових виплат у відомстві назвали фейком.
Фото: 24tv.ua

Фото: 24tv.ua

У Міноборони спростували інформацію про скасування виплат 15 мільйонів гривень родинам загиблих Героїв. Заступниця міністра оборони Ганна Маляр назвала це фейком, запевнивши, що закон, який вступив в дію від сьогодні, 25 серпня, не відміняє одноразові виплати рідним полеглих бійців. Про це вона написала на своїй Facebook-сторінці.

«Зради немає. Прикро, що ці фейки про ніби то скасування виплати 15 млн грн родинам  полеглих героїв поширюють свої. Одноразова виплата родинам полеглих героїв захисників України зберігається у розмірі 15 млн грн», – написала Маляр.  

Читайте також: Виплати під час війни. Яку міжнародну допомогу можуть отримати українці

З її слів, ще 28 лютого уряд затвердив рішення, згідно з яким виплата родинам загиблих захисників України становить 15 мільйонів грн. Це рішення ніхто не скасовував. Усі родини отримають передбачену матеріальну допомогу, виплати вже здійснюються.

25 серпня 2022 року набрав чинності закон «Про внесення змін до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», який вносить зміни до порядку виплат.  

Зокрема, у законі чітко визначено коло осіб, які мають право на одноразову грошову допомогу у разі загибелі військовослужбовця, а саме: батьки, один із подружжя, який не одружився вдруге, діти, які не досягли повноліття, утриманці загиблого (померлого).

Крім того, документ впорядковує питання здійснення доплати одноразової грошової допомоги у разі зміни групи інвалідності або відсотка втрати працездатності здійснюється незалежно від строку, що минув після первинного встановлення інвалідності або часткової втрати працездатності (раніше обмежувалося дворічним терміном).

Читайте також: На Львівщині добровольцям тероборони скасували перепустки під час комендантської години

На законодавчому рівні врегульовано питання виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі військовослужбовця в період дії воєнного стану, тобто Законом закріплено чинне на сьогодні положення постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 р. № 168 «Питання деяких виплат військовослужбовцям... під час дії воєнного стану».

Законом передбачено, що розмір допомоги визначається Кабінетом Міністрів, який вже встановлено Урядом в постанові №168. Ганна Маляр зазначила, що документ не скасовує виплати 15 млн грн, а навпаки – впорядковує цей процес.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!