У музеї «Тюрма на Лонцького» молитовно вшанують пам'ять блаженного о. Омеляна Ковча

2030 0
У п'ятницю, 25 березня, у день роковин смерті о. Омеляна Ковча, у музеї «Тюрма на Лонцького» відбудуться пам’ятні заходи, присвячені цьому мученику Христової Церкви. О 12.00 год. розпочнеться поминальна панахида, опісля племінник священнослужителя, охрещені ним миряни та інші охочі зможуть висловити свої спогади
Фото: wikipedia.org, cossackland.org.ua

Фото: wikipedia.org, cossackland.org.ua

«Щороку наприкінці березня тисячі людей приїжджають до Майданека – табору масового знищення в передмісті Любліна, створеного восени 1941 р. нацистами. Саме тут 25 березня загинув о. Омелян Ковч, видатний священик з незламною вірою, який служить взірцем для усіх поколінь. У цей день ми вирішили влаштувати пам’ятні заходи до роковин його смерті також у Львові, у музеї «Тюрма на Лонцького». Запрошуємо усіх небайдужих долучитися до вшанування цієї непересічної людини», – зазначає співорганізатор заходу Роман Костирко.

О. Омелян Ковч розпочав свою мученицьку хресну дорогу до концтабору смерті під Любліном саме з ув’язнення у сумнозвісній тюрмі на Лонцького у Львові, де за нацистської окупації розташовувалася слідча в’язниця гестапо. Омеляна Ковча арештували навесні 1943 року за надання допомоги євреям. Окупанти відправили греко-католицького священика до концтабору Майданек поблизу Любліна. У жахітті «фабрики смерті» отець Омелян Ковч таємно продовжував свою священичу діяльність, допомагаючи представникам різних національностей гідно попрощатися із життям у серці.

«Можливо, наші Церкви різні, але в усіх них царює той же великий Всемогутній Бог. Коли я відправляю Службу Божу, всі вони разом моляться. Моляться різними мовами, але чи Бог не розуміє усіх мов? Вони вмирають по-різному, а я допомагаю їм переходити цей місток у вічність», - написав у своєму листі до рідних о. Омелян.

Отець Омелян Ковч беатифікований 27 червня 2001 р. у м. Львові під час Божественної Літургії у візантійському обряді за участю папи Івана Павла ІІ.

А 24 квітня 2009 р. блаженний Омелян Ковч був проголошений покровителем пастирів Української Греко-Католицької Церкви. Через кілька днів з Майданека в Одесу привезли прах, що залишився від безлічі спалених нацистами людей. Через те, що неможливо було знайти справжні мощі блаженного Омеляна Ковча, УГКЦ ухвалила рішення вважати цей прах мощами блаженного мученика.

Джерело: Духовна велич Львова.

Опублікував Ігор Саджениця


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!