У Національному музеї імені Шептицького відкрили виставку творів Марії Примаченко

1934 0
Відвідувачі мають змогу поринути у фантастичний світ дивовижних істот, звірів, птахів, квітів.
фото івана станіславського/твоє місто

фото івана станіславського/твоє місто

У Національному музеї у Львові імені Андрея Шептицького, що на пр. Свободи, 20, відкрили новий виставковий проєкт «Марія Примаченко. «Дарую Україні!». У її межах представили близько ста творів авторки з колекції київського мистецтвознавця, академіка Едуарда Димшица. Дослідник збирав їх упродовж останніх 30 років. Більшість робіт він придбав у родини художниці, в її батьківській оселі в селі Болотня.

Переважна частина експонованих композицій репрезентують пізній період творчості мисткині, останнє десятиріччя її життя. Відвідувачі мають змогу поринути у фантастичний світ дивовижних істот, звірів, птахів, квітів.

Читайте також: У Львові відкрили фотовиставку на підтримку захисників «Азовсталі». Фото

Авторка доповнювала свої роботи оригінальними текстовими підписами, які органічно пов’язані з малюнками. У межах виставкового проєкту окрему увагу буде зосереджено саме на цій частині творчості Марії Примаченко.

Додамо, що виставка триватиме до 30 жовтня 2022 року. Національний музей імені Андрея Шептицького у Львові працює з вівторка по п'ятницю з 11:00 по 19:00 (каса до 18:30), у суботу та неділю з 10:00 по 18:00 (каса до 17:30). Понеділок – вихідний. 

Для довідки

Марія Примаченко (1909-1997) – яскрава представниця «наївного» мистецтва, народна художниця України, лауреатка Національної шевченківської премії. У її творчості органічно поєдналися витоки українського живописного та поетичного фольклору. Художниця, спираючись на неперервність традицій і досвід кількох поколінь народних митців, виробила свій мистецький стиль, у межах якого – нескінченні варіанти декоративних, орнаментальних і жанрових композицій.

В основі творчого методу мисткині превалюють дитяча безпосередність і простота відображення, дивна фантазія і незглибима народна мудрість. Завдяки своєму таланту і копіткій щоденній праці Марія Примаченко досягла світового визнання та посіла одне з найпочесніших місць серед визначних майстрів «наївного» малярства поряд із Анрі Руссо, Ніко Піросмані, Іваном Генераличем, Никифором Дровняком.

Фото Івана Станіславського/Твоє місто

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!