Чому у нічному клубі Львова виник конфлікт через російські пісні в караоке

4614 0
Наразі немає закону, який би забороняв використання російськомовного продукту в Україні.
фото: konkurent.ua

фото: konkurent.ua

У караоке нічного клубу «Split», що на площі Міцкевича, 6/7 у Львові, днями стався мовний інцидент. Один із відвідувачів – львів’янин Юрій – зробив зауваження гостям за іншим столиком, які виконували російськомовні пісні, аргументуючи це тим, що в місті та області діє мораторій, який забороняє публічно використовувати російськомовний контент. Через це, за його словами, хлопця вигнали із закладу. Про це він повідомив у відео, яке опублікували у телеграм-каналі «Типовий Львів».

«Я перед виконанням українськомовної пісні зробив маленьку заяву, що Російська Федерація веде війну проти України, і співи російськомовних пісень мені здаються недоречними. На що один зі столиків почав крити мене матом, ображати, і казати, що всюди співають російськомовних пісень, і всім все підходить. Я ж сказав, що мені таке не підходить», – йдеться у його відеопоясненні.

Після цього охоронці зробили попередження львів’янину, зауваживши, що після повторної політичної заяви його виведуть із залу. Водночас, за словами хлопця, відвідувачі й надалі виконували пісні російських виконавців, зокрема, Григорія Лепса, який підтримував окупацію Криму. Хлопець підійшов до їхнього столика та зробив ще одне зауваження, однак реакція у гостей була такою ж як уперше.

Читайте також: Львівський активіст домігся скасування регіональної російської мови у Харкові

«Увірвалася охорона і вивела мене з закладу, а російськомовні туристи залишились собі там і продовжили співати російськомовні хіти. Мені здається, що у Львові досі діє меморандум про заборону використання російськомовного продукту публічно, тому я не розумію, чому львівян виганяють із закладу, коли вони нагадують іншим гостям, що російськомовну музику використовувати не личить у Львові», – додав він.

У коментарі Tvoemisto.tv юрисконсульт нічного клубу «Split» Володимир Захарчук повідомив, що компанія, у якої з львів’янином розгорівся мовний конфлікт, була з Білорусі, і ситуація, яку описує Юрій, виглядала трішки по-іншому. Із його слів, хлопець зробив зауваження іншим відвідувачам, однак у не зовсім толерантній формі, після того вирвав мікрофон та почав вигукувати різні гасла, дещо нецензурно. Гість з Білорусі вибачився, але сказав, що не володіє українською, лише російською та англійською, і запропонував надалі виконувати англомовні пісні.

«Ситуація ніби трохи притихла, та згодом щось знову послужило агресією зі сторони Юрія, і він вже почав кричати на дружину білоруса, принижувати її гідність. Її чоловік толерантно відповів, що не варто таких речей робити, оскільки їм відомо, що в Україні йде війна з агресором, так само відомо про режим у їхній країні. Однак образи далі продовжувалися, після чого білорусу сказали, що хочуть покинути заклад, бо не можуть так відпочивати. Коли вони йшли, Юрій надалі вигукував їм у спину «цікаві» речі», – каже він.

Після того адміністраторка клубу попросила львів’янина також покинути заклад. При цьому він його покинув самостійно, без застосування сили зі сторони, зауважує юрисконсульт клубу. Він додає, що цю інформацію підтверджують відеоматеріали та свідчення працівників закладу. У нічному клубі також планують впроваджувати певні заходи, які би надалі обмежували виникнення подібних ситуацій й тим самим не псували враження гостей від клубу та міста загалом. Володимир Захарчук підкреслює, що цей конфлікт не висвітлює позицію закладу щодо української мови та воєнної ситуації в Україні.

Читайте також: Львів'янка змусила підписувати відомий бренд шампунів українською

«Це не стосується нашої позиції щодо української мови. У нічному клубі, ресторані ми не транслюємо російськомовного продукту, там контент виключно українськомовний, англомовний тощо. Але відмовити громадянину Білорусі у тому, аби він виконав російськомовну пісню, в нас немає законних підстав», – додає він.

На думку правозахисника та активіста Святослава Літинського, попри те, що восьмий рік триває російсько-українська війна, люди все ще не можуть збагнути, що не варто входити у російський світ, інакше після російської культури підуть російські танки.

«Встановлена на території Львівської області заборона на використання російськомовного контенту в будь-якій формі до повного припинення окупації – більш декларативна заява, яка не передбачає за порушення ніякого покарання. Це є закликом до тверезомислячих людей, що в нас вже частина території окупована. Я дуже підтримую ту людину, яка звернулася, і дуже не підтримую тих осіб, які вкладають свої гроші у поширення російської культури в Україні», – пояснює у коментарі Tvoemisto.tv правозахисник.

Нагадаємо, мораторій на публічне використання російськомовного культурного контенту на території Львівської області Львівська обласна рада затвердила 18 вересня 2018 року. 

Згідно зі ст. 23 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» держава сприяє створенню та поширенню творів культури і мистецтв державною мовою. Однак законодавство в подібній ситуації – досить розмите та неконкретне, пояснює юрист та адвокат Олег Мицик. Законодавцем не встановлено чіткої заборони щодо відтворення музичних творів російською мовою, натомість інших норм на захист особи не передбачено взагалі.

«Рішенням Львівської обласної ради від 18 вересня 2018 року №745 та 7 жовтня 2021 року №228 на території Львівської області встановлений мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту, який формально діє і на сьогодні. Слід зазначити, що жодного зобов’язального характеру цей мораторій не носить, як і не передбачає жодного способу спонукати порушників до дотримання мораторію. Маємо таке законодавство, яке маємо. Єдиний спосіб боротьби з недотриманням мовного мораторію – не відвідувати заклади, де такий порушують, караючи їх втратою прибутку від україномовних відвідувачів», – каже Олег Мицик.

Tvoemisto.tv також звернулося до Львівської міської ради за коментарем щодо того, чи перевіряють заклади в місті стосовно дотримання мораторію та на яких засадах загалом реалізується такий документ. Наразі очікуємо на відповідь.

Юлія Осим


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!