«У підприємців є прекрасні позиції для захисту», – адвокат про протоколи поліції і карантинний бунт Львова

2547 0
«Як можна підприємця притягати до відповідальності, якщо один нормотворець каже, що не можна працювати, а другий дозволяє».
Фото: Христина Процак

Фото: Христина Процак

Вказівки Кабміну, зокрема і постанову про карантин вихідного дня, мають виконувати у Львові, тому що існує ієрархія законодавчих актів. Разом із тим підприємці мають прекрасні позиції для захисту у судах при накладенні на них штрафу. Про це у коментарі Тvoemisto.tv наголосив львівський адвокат Олег Мицик.

Читайте також: Чи дотримуються львів’яни карантину вихідного дня. Фоторепортаж

«Є ієрархія законодавчих актів і мають виконуватися вказівки Кабміну. У Львові вже була ситуація, коли наприкінці липня через помаранчеву зону було заборонено діяльність фітнес-центрів і хостелів. Міський голова тоді сказав, що хостели будуть працювати з дотриманням режиму. Я захищав навіть одного власника хостелу, на якого склали протокол. Коли звернувся до міської ради, щоб пояснили, на чому ґрунтується цей дозвіл, то сказали «Читайте постанову Кабміну». Тобто, місто не несе відповідальність за людей. Вони самі повинні приймати рішення», – прокоментував ситуацію із підприємцями Олег Мицик.

Адвокат каже, що поліція має право складати протоколи, однак до уваги треба взяти і те, що так, як уряд і міськрада суперечать один одному, то підприємців буде складно притягнути до відповідальності.

Читайте також: «Рішення уряду діють безумовно». Прем'єр дорікнув міським за критику локдауну вихідного дня

«Є друга складова. Існує принцип верховенства права, який говорить про правову визначеність. Як можна підприємця притягати до відповідальності, якщо один нормотворець каже, що не можна, а другий дозволяє. За таких обставин судам важко буде притягнути підприємців до відповідальності. Підстави до притягнення є, але у підприємців є прекрасні позиції для захисту», – пояснив Олег Мицик.

Він також звернув увагу, що рішення виконкому зробити суботу і неділю робочими у принципі не мають сенсу, оскільки у постанові Кабміну вказано не вихідні чи робочі дні, а чітко прописано, що карантин вихідного дня настає з п’ятниці ночі до понеділка.

«У постанові згадано назви днів, тому якщо ці дні ми оголосимо робочими днями, це нічого не змінить. Тобто, це не зупинить дію Постанови Кабміну», – наголосив адвокат.

Олег Мицик також нагадав, що із постанови Кабміну прибрали право міських та обласних ТЕБ і НС ухвалювати карантинні рішення, тому міська рада не може їх виносити.

Читайте також: Виконком зробив суботу та неділю робочими днями у Львові

Нагадаємо, що від 00.00 год 14 листопада і до 00.00 понеділка в Україні ввели так званий карантин вихідного дня. Повинні працювати лише продуктові магазини, аптеки, транспорт, ветеринарні аптеки, автозаправні станції (без зон харчування), поштові відділення. Ресторани, кафе та інші заклади харчування мають припинити роботу або працювати виключно на виніс/доставку. 

Львівська міська рада, щоб обійти рішення уряду про карантин вихідного дня, на виконкомі ухвалила рішення, що до 30 листопада субота та неділя на території Львова оголошені робочими днями для закладів громадського харчування, торговельно-розважальних центрів, закладів культури, спортивних залів, фітнес-центрів та ринків. 

Вчора до Центру підпримки підприємництва у міськраді надійшло 500 викликів, також юристи провели 50 виїздів безпосередньо на ринки, в кафе, магазини, де підприємці просили про допомогу. Поліцейські Львівщини за вчорашній день припинили діяльність 248 об’єктів торгівлі та закладів громадського харчування, які працювали всупереч обмеженням уряду. 

 

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!