У Польщі можуть зруйнувати поховання українського архітектора Лева Левинського. Як цього не допустити

2516 0
Кошти за «оренду» необхідно сплатити найближчим часом, інакше могилу зруйнують, а місце віддадуть під поховання іншої особи.
Фото: Департамент архітектури та містобудування Львівської ОДА

Фото: Департамент архітектури та містобудування Львівської ОДА

Небайдужих львів'ян просять долучитися до збору коштів, щоб зберегти поховання племінника і похресника відомого львівського архітектора і підприємця Івана Левинського – Лева Левинського. Зокрема, потрібно зібрати 1200 злотих, тобто 9 тис. гривень, аби оплатити 20-річний термін «оренди» місця на комунальному цвинтарі польського містечка Цєшин, де похований архітектор. Про це пише Департамент архітектури та містобудування Львівської ОДА.

Читайте також: Депутати підтримали петицію про будівництво крематорію у Львові

Лев Левинський є маловідомою постаттю для поляків, а його могилу муніципалітет не вважає «похованням визначної особи». Відтак, за оренду місця під нею має бути відповідна плата, яку востаннє оплатили до 2003 року.

Зараз 9 тис. грн за «оренду» необхідно сплатити найближчим часом, інакше могилу зруйнують, а місце віддадуть під поховання іншої особи. Зважаючи на те, що прямих нащадків Лева Левинського у Польщі немає, обов'язок опіки над могилою лягає на українську архітектурну спільноту.

Могилу українського зодчого, який помер 22 лютого 1963 р. у віці 87 років, торік знайшов львівський архітектор, голова комісії культурної спадщини та туризму Львівської облради Іван Щурко. Розташована вона на цвинтарі польського містечка Цєшин у Сілезії.

Читайте також: У Львові землі для поховання на кладовищах вистачить лише на рік

«Могилу Лева Левинського у Цєшині мусимо зберегти. За рік епопеї з її порятунку мені вдалося долучити до цієї справи Львівську спілку архітекторів НСАУ, місцевих громадських діячів у Цєшині, Narodnyj Dim – Dom Ukraiński, Посольство України у Польщі. Ефективною стала розмова про долю могили і необхідність її зберегти з представниками Instytut Polonika, зокрема з Paweł Boliński і Доротою Янішевською-Якубяк, які домоглися часткового скасування заборгованості за період 2003-2021 роки. Тож тепер потрібно оплатити наступний двадцятирічний період – а це майже 9000 гривень. Гроші невеликі, але буде символічно, якщо їх збере між собою українська архітектурна спільнота», – каже Іван Щурко.

Картка Монобанку для пожертв:

4441114448704039 (Іван Щурко)

Довідково

Лев Левинський народився 7 вересня 1876 р. в с. Демня Вижня, нині в межах міста Сколе.

Лев Левинський – племінник і похресник відомого львівського архітектора і підприємця Івана Левинського, співавтор проєкту будинку товариства «Дністер» та багатьох інших знакових об'єктів у Львові,

Архітектор є автором багатьох будівель і церков у Східній Галичині. Зокрема, брав участь у проектуванні та спорудженні будинку страхового товариства «Дністер» у Львові, бурсі інституту «Народний дім» на вул. Лисенка, гімназії і бурсі Українського педагогічного товариства у Львові на нинішній вулиці Чупринки, гімназії святого Володимира Великого в Рогатині, проєкту церкви Преображення Господнього в селі Старий Люблинець, проєкті дерев'яної церкви в селі Велике Старосамбірського району, мурованій церкві в селі Березець, мурованій церкві в селі Великі Глібовичі, мурованій каплиці Пресвятої Богородиці в Рудках, реставрації митрополичих палат при соборі святого Юра, гімназії василіянок на вул. Кирила і Мефодія, проєкті пам'ятника героям визвольних змагань у Комарні, проєкті розбудови Національного музею у Львові тощо.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!