У Польщі почали прибирати банери із довоєнною картою республіки

2376 0
Нещодавно у Польщі громадська кампанія під назвою «Марафон Незалежності» розмістила карту країни довоєнних часів, яка включає в себе частину нинішньої території України, Білорусі та Литви, чим викликала негативну реакцію у львів’ян. Нині, як повідомив мер Львова Андрій Садовий на сторінці у Facebook, із сайту організації спірну карту вже прибрали.
Фото: facebook.com

Фото: facebook.com

 «Після нашої реакції офіційний сайт «Марафону Незалежності» уже зняв зі своєї сторінки скандальну карту. Є інформація від колег з Варшави, що почали знімати відповідні плакати та банери. Отримав запевнення від Генерального консула Польщі Ярослава Дрозда, що ця історія не має нічого спільного з офіційною позицією РП. Президентом Порошенко повідомив, що голова МЗС Клімкін уповноважений провести розмову з польським колегою, аби подібні неприємні інциденти більше не повторювались», – пише на своїй сторінці у Facebook Андрій Садовий.

Нагадаємо, що плакат кампанії із зображенням довоєнної карти Польщі розмістили також і в будівлі МЗС країни. Окрім того, як написав на своїй сторінці у Facebook активіст Вітольд Юраш, серед партнерів кампанії відома польське видання Gazeta Wyborcza, а також банк PKO B.P, який веде бізнес в Україні. «Якщо хтось таким чином дає зрозуміти, що Польща повинна бути (на сході) в межах інших, ніж ті, що присутні зараз, то, незалежно від намірів,  він працює на користь Росії», – пише Юраш.

Водночас на сайті організатори громадської кампанії визнали, що свідомо розмістили саме таку карту Польщі. «Повідомляємо, що це є авторським проектом і показує дві окремі карти Польщі, накладені одна на одну. Перша карта – це карта кордону з 1918 року, після здобуття Польщею незалежності, а друга – це карта актуальна. Такий поділ передбачає підпис 1918-2015», – заявили представники кампанії.

Варто зауважити, що в МЗС країни жодним чином ситуацію з картою поки не прокоментували.

Опублікувала Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!