У промзоні «Сигнівка» у Львові створять ще один індустріальний парк

10197 0
Цього року планують обрати керуючу компанію, яка надалі буде управляти індустріальним парком площею 15 га.
Фото: ЛМР

Фото: ЛМР

Львівська міська рада прийняла рішення про створення муніципального індустріального парку «Сигнівка», який з’явиться на земельній ділянці площею 15 га на вул. Північній. Про це повідомив заступник міського голови Львова з питань містобудування Любомир Зубач.

Як пояснив у коментарі Tvoemisto.tv керівник управління інвестицій та проєктів ЛМР Андрій Павлів, таке рішення на часі навіть у період війни. Тільки за останні кілька тижнів було 10 запитів, у межах яких показували промислові території, зокрема «Сигнівку», як майданчик для розвитку шляхом інвестицій, продажу земельної ділянки або створенням індустріальних парків. Також низка українських інвесторів, які раніше планували інвестувати в центрі Україні, зараз переносять свої плани на захід.

Читайте також: У Львові планують збудувати нову вулицю у промисловій зоні

Зараз у Львові зареєстровані два муніципальних парки, обидва тепер є приватними. Перший зареєстрували ще в 2014-му, ініціатором було місто, а надалі визначили приватну керуючу компанію, яка викупила земельні ділянки і продовжила будівництво. 

«Ухвалу про розвиток промислової зони «Сигнівки»  Рясне-2 прийняли ще у 2018 році і станом на сьогодні місто облаштувало там всі комунікації: дорогу, світло, воду, газ, що є передумовою для привабливості», – каже він.

Цього року планують обрати керуючу компанію, яка надалі буде управляти індустріальним парком. 

«За прикладом «Сигнівки», куди місто інвестувало близько 180 млн грн на транспортно-інженерну інфраструтуру, станом на сьогодні залучили 270 млн грн – коштів з продажу земельних ділянок, тобто майже 100 мільйонів місто уже заробило на продажі землі. Водночас там є ще вільні ділянки, які планують подати на аукціон. Сума інвестицій залежить від того, хто з інвесторів зайде. Приблизна інвестиція на ділянку площею 10-15 гектарів може становити 30 мільйонів», – додає він.

Читайте також: На Львівщину переїжджають два великі українські машинобудівні підприємства

Додамо, що на розгляд сесії виносили також проєкт ухвали «Про затвердження Програми створення та розвитку індустріального парку на території Львівського автобусного заводу», однак його відхилили. Хоча, за словами Любомира Зубача, розуміючи таку перспективу, місто пропрацьовує й інші локації для муніципальних індустріальних парків. Території колишнього Львівського автомобільного заводу – одна з найближчих на часі.

Нагадаємо, 2020 року міська рада вперше продала з аукціону відразу чотири земельні ділянки, розташовані в одній з найбільших промислових зон Львова – на Сигнівці. Концепцію розвитку індустріальної зони «Сигнівка» загальною площею понад 52 га ухвалили ще у 2017 році. Минулоріч у промисловій зоні зменшили площу під індустріальний парк із 33,8 до 15 гектарів землі. Вирішили, що 18,8 га ділянки на вулиці Північній виставлять на аукціон, щоби залучити підприємців під виробничу діяльність. У грудні цього року компанія Dragon Capital придбала проєкт індустріального парку «Рясне-2», що розташований на земельній ділянці площею 23,5 га у Львові, у компанії CTP, одного з найбільших промислових девелоперів Європи.

У жовтні 2021 року на «Сигнівці» почали будівництво індустріального парку. Компанія «Спарроу Кепітал» представила свій інвестиційний проєкт з будівництва індустріального парку у мікрорайоні. Загальна площа території комплексу становитиме 18,8242 га (з площею відводу колії). Також австрійська фірма ТОВ «ХІРШ ПОРОЦЕЛЛЬ» придбала на аукціоні 2,7 га землі у промисловій зоні «Сигнівка». Вартість ділянки становить понад 17 млн грн.

Вікторія Савіцька

Ольга Коваль


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!