У приміщенні колишньої синагоги у Львові відновили частину давніх єврейських розписів. Відео

1615 0
Відновлені розписи на стелі та стінах свідчать про діяльність у приміщенні єврейського дому молитви.
Фото: Територія терору

Фото: Територія терору

У Львові в приміщенні колишньої синагоги «Тікват Ціон», а тепер – офісі музею «Територія терору», що на вул. Шолом-Алейхема, 14, відреставрували частину авторських розписів часів ХХ століття. Зразки мистецтва виявили під час ремонтних робіт у 2019 році. Про це повідомила Tvoemisto.tv директорка музею Ольга Гончар.

Читайте також: В офісі музею «Територія терору» під час ремонту знайшли давні єврейські розписи. Фото

Реставрацію розпочали спільно з коледжем Труша, вирішивши, що це буде хороша база для практики студентів та викладачів. Роботи тривали упродовж останніх 9 місяців. Відновленням розписів займалася студентка Дарія Бороденко. Реставраторка, зокрема, на стелі зняла пізніші набіли та затонувала одну підготовлену ділянку. А на стінах і фризах зняла набіли і очистила малюнки від пилового забруднення

«Тут декілька шарів. Це квітки, які бачимо на стелях, і по цих квітах йде розпис зірками Давида. Всі фахівці з єврейської спадщини, які до нас заходили в гості, теж говорили, що це синагога, молитовний дім, що це приміщення має важливе значення. Ми би хотіли насправді, окрім цих шарів, показати нашарування історії,  які тут були в різні періоди. Бачимо радянську ялиночку, різні шари побілки, яка була в радянський період, і ми б хотіли, щоб вони були, щоб було видно історію цього будинку», – каже директорка Ольга Гончар.

З 1920-х років у приміщенні будинку на вул. Шолом-Алейхема, 14 діяла синагога «Тікват Ціон». У часи Голокосту тут було похоронне бюро львівського юденрату. В повоєнні часи тут була бібліотека.

Розписи у приміщенні офісу музею є зразками орнаментальної сецесії ХІХ – початку ХХ століть, а єврейські мотиви відносяться до 20-30-х років ХХ століття. Як зазначають у музеї, в  майбутньому вони хочуть відновити решту розписів у приміщенні та встановити авторство цих малюнків. Ймовірно, йдеться про роботи братів Флек. Вважається, що вони розписували колишній єврейський шпиталь на вулиці Раппапорта.

Крім того, відновлення потребують і решта розписів у приміщенні. У «Території терору» сподіваються, що в майбутньому вдасться відкрити ще невідомі ділянки, а також дослідити сусідні будівлі колишньої єврейської дільниці.

Відео Твоє місто

Фото музею «Територія Терору»


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!