У Шевченківському гаю реконструюють криївку УПА. Львів’ян просять допомогти з експонатами

1555 0
Завершити об'єкт планують до 14 жовтня, коли країна святкуватиме 80-ті роковини Української Повстанської Армії.
Фото: Музей народної архітектури та побуту у Львові ім.  Климентія Шептицького

Фото: Музей народної архітектури та побуту у Львові ім. Климентія Шептицького

У Музеї народної архітектури та побуту у Львові імені Климентія Шептицького, у секторі Гуцульщина, що неподалік від гражди, з'явиться реконструкція криївки УПА, йдеться у повідомленні Музею.

Підземний 10-метровий тунель з’єднає притулу (господарську прибудову) у гуцульській гражді та приміщення криївки, де показуватимуть повсякденне життя повстанців.

Читайте також: Упівка на псевдо «Домовина». Бо ніколи нікого не зрадила

Завершити об'єкт планують до урочистої дати – 14 жовтня 2022 року, коли країна святкуватиме 80-ті роковини Української Повстанської Армії.

Підготовчі роботи зі створення криївки розпочалися у Музеї ще минулого року. Наразі вже викопано котлован, заготовлено частину лісу і будівельних матеріалів.

Читайте також: Архаїчна перлина. Як пам'яткоохоронці рятують дерев'яну церкву у Кугаєві

Щоб наповнити новий об'єкт, небайдужих просять поділитися речами та експонатами, подарувавши їх, а також долучитися волонтерською роботою на будівництві.

Серед необхідних експонатів: книжки; література; шахи; українсько(польський)-англійський словник; макети зброї: ППШ, ППС, діхтярь, вальтер, люгер, гранати; військові дерев’яні ящики; наплічник; листівки; циклостиль; жовтий папір; Упівська уніформа; старе радіо; динамо-машина ручна; старе люстерко; старе горнятко, виделки, ложки, тарілки; ручна машинка для стрижки; примус; золінген; пензлик до гоління; мило; ікона; фляга; армійський казанок; ліжники, матраци з тирси; бінокль-далековид; портупея з кобурою; наручний годинник; кишеньковий годинник.

Нагадаємо, що у Шевченківський гай планують перевезти цвинтарну каплицю початку XIX століття, яку виявили у невеликому селі Піща колишнього Шацького району, Волинської області. Каплиця є особливим зразком народного храмобудування Волині XVIII – початку ХІХ століть. Музей народної архітектури та побуту у Львові імені Климентія Шептицького вже розпочав перемовини з місцевою громадою стосовно можливості перевезення її до етнографічного комплексу.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!