У світі уже понад 20 млн хворих на Covid-19 та білоруси вийшли проти Лукашенка. Головне за ніч і минулу добу

2421 0
Усе, на що ви могли не звернути увагу або проспати.

Вибори в Білорусі. На шостих президентських виборах в історії незалежної Білорусі, за офіційною інформацією ЦВК, проголосували 84,05% білорусів, що мають право голосу. Спостерігачі, яким дозволили спостерігати за ходом голосування повідомляють про масові фальсифікації по всій країні.

Зокрема, явка на деяких дільницях для голосування на виборах президента Білорусі перевищувала 100%. Виборці скаржилися на велику кількість зіпсованих бюлетенів.

Читайте також: Історія одного весілля або Чому через нехтування карантинними правилами можна скалічити чиїсь долі

За даними державного екзит-полу, за Олександра Лукашенка проголосували 79,7% виборців, за його головну суперницю Світлану Тихановську – 6,8%.

Проте опозиційні екзит-поли вказують, що із величезним відривом виграла його опонентка Світлана Тихановська. Чоловіка останньої, Сергія, не допустили до виборів та кинули за грати.

У день виборів президента Білорусі та напередодні нього в різних містах країни силовики затримали понад сотню людей. За підрахунками правозахисників, щонайменше 54 людини в Мінську і 75 осіб – в інших містах.

У Мінську під час розгону мітингувальників силовики стріляли гумовими кулями. Трьох поранених забрала «швидка». Також ОМОН застосував світло-шумові гранати. Одна з них потрапила у груди демонстранту, його госпіталізували.

Читайте також: Спалах Covid-19 в Україні, США хочуть посадити Коломойського та Гейтс попередив про новий катаклізм. Висновки тижня

Автозак навмисно в’їхав у натовп, у спини протестувальників. Кількох людей без свідомості, в крові забрали «швидкі».

Пізніше МВС Білорусі підтвердило використання світло-шумових гранат та спеціальної техніки для розгону протестувальників.

Окрім Мінську, ОМОН намагався розігнати протестувальників і в інших білоруських містах. Повідомлялося про Брест та Гомель. Зазначалося, що в’їзди машин до центру міста перекриті. незгодних із перемогою чинного президента Лукашенка затримує міліція.

Опозиційна кандидатка в президенти Білорусі Світлана Тихановська закликала правоохоронців зупинити насильство, а своїх виборців – попереджати провокації.

Коронавірус – Львів – Київ. На Львівщині за дві доби Covid-19 виявили у 280 хворих (125 за попередню). Разом 10 851. Одужали – 2 924 особи (плюс 102 за дві доби), померло – 302 (плюс 37 за дві доби).

Читайте також: Без послаблень. На Львівщині понад 50% «ковідних» ліжок уже завантажені

В Україні за дві доби Covid-19 виявлено у 2 688 осіб (1 199 за попередню добу). Загальна кількість 80 949 пацієнтів. Одужало – 43 972 (917 за дві доби), померло – 1 897 особи (плюс 45 за дві доби).

Перелік антилідерів не змінився: Львівська область – 10 851 (детальніші показники вище), Київ – 9 498 осіб (плюс 320 за дві доби), далі йдуть Рівненська – 6 840 (плюс 202) та Чернівецька – 6 669 (плюс 222 за дві доби) та області.

Вибори в Україні – Одіозні «слуги народу». Центральна виборча комісія дійшла висновку про неможливість проведення місцевих виборів в окремих територіальних громадах Донецької та Луганської областей на підконтрольній Україні території поблизу лінії зіткнення.

Одіозний ексміліцянт часів Майдану Татаров, якого призначили на посаду заступника керівника Офісу президента,  як адвокат вимагав у слідчого СБУ оголосити підозру в умисному вбивстві та закінченому замаху на вбивство двох осіб активістові Сергію Стерненку.

Читайте також: На дорогах Львівщини до кінця року мають встановити кілька десятків камер для фіксації порушень

Порушення прав людини в Криму. Посольство США в Україні закликало РФ припинити порушення прав людини щодо кримських татар і залишити українську територію.

А президент Зеленський наголошує, що в Україні ведеться робота над законодавчим визначенням корінних народів та статусу кримськотатарського народу як корінного. «Врегулювання цього питання назріло давно, і ми нарешті маємо поставити в ньому крапку», – сказав він.

Covid-19 – Світ. Кількість випадків зараження коронавірусом у світі досягла 20 млн 23 тис. випадків. Побороли хворобу більше половини інфікованих – 12 мільйонів 897 тисяч, померли – майже 734 тисячі.

До трійки держав, де найбільше нових хворих входять Індія (62 тисячі), США (майже 48 тисяч) і Бразилія (22 тисячі).

У Німеччині третій день поспіль фіксують понад тисячу нових випадків коронавірусу, чого не відбувалося з початку травня. Зокрема, в суботу було підтверджено 1 122 нових випадки коронавірусу. У четвер було зареєстровано 1 045 нових випадків, а в п’ятницю – 1 147.

Читайте також: У Львові не буде святкових шкільних лінійок на перше вересня

У Парижі від нині носіння масок стає обов’язковим для осіб старше 11 років на більшості головних вулиць, а також в чотирьох департаментах навколо столиці.

Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон заявив, що відкриття шкіл у вересні є соціальним, економічним і моральним імперативом, і наполягав на тому, що вони зможуть безпечно працювати, незважаючи на загрозу з боку пандемії.

Гарного Вам дня!

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!