Як діяти, якщо повітряна тривога застала вас у транспорті, банку чи торговому центрі

18915 0
Екстрені ситуації вимагають чіткого алгоритму дій, тож варто знати, які діяти, якщо почули сигнал «повітряна тривога».
Фото: nash.live

Фото: nash.live

В Україні діє воєнний стан, тривають бойові дії, тож у Львові часто лунають повітряні тривоги. Вони сигналізують, що громадянам варто заховатися в укриття, бо можливі бомбардування. Тvoemisto.tv розповідає про те, як потрібно діяти під час сигналу «повітряна тривога», якщо ви у той час перебуваєте у транспорті, банку, торговельно-розважальному центрі чи на ринку.

Громадський транспорт

Під час повітряної тривоги водії міського громадського транспорту додатково повинні поінформувати пасажирів про сигнал тривоги, доїхати до найближчої зупинки, запропонувати покинути салон і самому дійти до найближчого укриття.

За словами начальника управління транспорту Львівської міської ради Ореста Олеськіва, якщо транспорт знаходиться на кінцевій зупинці, то повинен залишатися там до закінчення тривоги. Проте, під кінець зміни або якщо цей час близький до комендантської години, то останні рейси все ж виконують. Усе для того, щоб люди могли добратися до місця призначення чи проживання і не залишилися надворі. Тобто, попри тривогу останній рейс таки поїде.

Читайте також: «Якщо є алярм, треба слухатися». Садовий про повітряну тривогу у Львові

Якщо громадський транспорт перебуває не на кінцевій зупинці, дуже часто все ж він продовжує рух, щоб не створювати перешкоди на дорозі.

«Маємо приклади повітряних тривог, які тривають по дві і навіть більше годин або ввечері, коли залишилося небагато часу до початку комендантської години. Хоч безпека водіїв і пасажирів є ключовими, але всі повинні зрозуміти, що попри тривогу повністю зупиняти місто і рух у ньому не можемо, бо це призведе до колапсу. Отож, на час повітряної тривоги водії транспорт повинні зупинити, відчинити двері, щоб пасажири мали змогу вийти. Проте, як показує практика, більшість з них все ж залишаються у салонах і їдуть далі», – каже Орест Олеськів.

В електротранспорті правила такі ж. При сигналі «повітряна тривога» водії електротранспорту повинні зупинити трамвай або тролейбус на найближчій зупинці, відкрити усі двері транспорту, висадити пасажирів, відключити електроживлення транспорту від контактної мережі, закрити двері транспорту та сховатися у найближчому укритті.

Проте, за словами Ореста Олеськів, так є не завжди. Деякі пасажири не бажають виходити і воліють їхати далі.

«При повітряній тривозі водії відчиняють двері, частина пасажирів виходить, але велика кількість все ж залишаються на місцях. Одночасно зупинитися на дорогах електротранспорт також не може. Наша інфраструктура зведена таким чином, що їх зупинка може повністю заблокувати вулиці і дороги. З’їхати тролейбуси, а особливо трамваї не мають можливості, тому більшість продовжують рух», – каже начальник управління транспорту Львова.

Читайте також: Тривога на Львівщині лунала через ракети «Іскандер» з території Білорусі та наліт авіації Росії

Банківські установи

Якщо ви перебуваєте у банку і звучить сирена «повітряна тривога», установа повинна зупинити свою роботу та всі піти в укриття. Як зазначив фінансовий експерт, директор департаменту комунікації АТ Кредобанк Віктор Гальчинський, під час тривоги касу та банк зачиняють, клієнтів просять вийти з приміщення. На місці у відділенні залишається лише черговий персонал, який теж ховається у безпечне місце. Тобто, відділення без нагляду не залишають. Роботу банку відновлюються вже після скасування тривоги.

Такі ж правила діють і в інших банках Львова. До слова, не всі вони мають укриття, тож змушені ховатися у найближчих до місця розташування установи. А якщо укриття все ж є, то вони зазвичай невеликі і можуть помістити лише персонал.

Торговельно-розважальні центри

Як зазначили у ТРЦ «Victoria Gardens», коли надворі звучить повітряна тривога, інформацію про це також дублюють і в самому торговому центрі. Магазини зачиняють, продавці виходять в укриття. Сама охорона також скеровує всіх відвідувачів вийти та заховатися.

«У нашому торговельно-розважальному центрі є підвальне приміщення, яке слугує укриттям. Туди можуть спуститися як працівники, так і відвідувачі. Звісно, люди самі приймають рішення, чи йти туди, чи ні. Можуть просто вийти і піти кудись інше», – каже представниця адміністрації центру.

За її словами, підвальне приміщення є велике і здатне помістити усіх. В укриття з торговельного центру є чотири входи.

У ТРЦ наголосили, що часто відвідувачі несерйозно ставляться до сигналів тривоги, відтак охоронцям часто доводиться по кілька разів просити їх залишити магазин і пройти в укриття.

У торговому центрі King Cross Leopolis діють такі ж правила при повітряній тривозі. Як розповіли в ТРЦ, після закриття магазинів та центру, усі прямують в укриття – у великий підземний паркінг. Із торгового центру туди є два входи зсередини, а також з вулиці.

Торгові ринки

На ринку «Шувар» під час повітряної тривоги охоронці додатково озвучують про екстрений сигнал та слідкують, аби всі магазини були зачинені і всі працівники та відвідувачі пішли в укриття. За словами працівниці Ольги, тут є велике підвальне приміщення, де є окремо обладнана дитяча кімната, а також є присутня вода, чай, печиво. Укриття велике, тож здатне помістити не лише відвідувачів комплексу, а й туди приходять мешканці, які живуть у будинках неподалік.

На ринку «Привокзальний» при повітряній тривозі працівники яток та магазинчиків також закривають свої робочі місця і йдуть в укриття. За словами працівниці адміністрації ринку Михайлини, сам ринок не закривають. Працівники прямують в укриття (підвал) біля адміністративного корпусу. Воно не велике, тож усіх відвідувачів не може помістити. Вони змушені шукати найближчі укриття. Проте, як наголошує Михайлина, якщо в укриття спустяться все ж відвідувачі, ніхто їх звідси не виганяє.

Комунальні установи

Як пояснили Тvoemisto.tv у ЛКП «Львівводоканал», з початку війни їхній сервісний центр не працював. Свою роботу він відновить уже з цього тижня. Проте, тут уже прописаний алгоритм дій, як повинні діяти працівники та клієнти на час сигналу «повітряна тривога».

Читайте також: «Була загроза ракетної атаки». Козицький про повітряну тривогу на Львівщині

Отож, за словами речниці «Львівводоканалу» Христини Копильчак, на час тривоги сервісний центр припинятиме свою роботу повністю і проситиме відвідувачів пройти у найближче укриття. Також сховатися повинні самі працівники.

«Ми є режимним об’єктом, тож клієнтів у наше укриття провести не можемо. Вони повинні шукати найближчі укриття та сховища», – пояснили в ЛКП.

Як діяти людям, які прийшли в АТ «Львівгаз», наразі не зрозуміло. В установі відповіли, що наразі не готові відповісти, а для того, щоб зֹ’ясувати, як діяти в тій чи іншій ситуації, радять звернутися безпосередньо у клієнтський простір.

Нагадаємо, що про те, що означає звук сирен у місті, що робити коли звучить сирена, коли можна виходити з укриття та куди можна сховатися у випадку надзвичайної ситуації, читайте тут.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!