У центрі Львова археологи знайшли унікальний водогін

3748 0
Завершено дослідження на площі перед Львівським національним університетом імені Івана Франка, розпочате у липні цього року.
Фото: прес-служба РАС

Фото: прес-служба РАС

За словами керівника розкопок археолога «Рятівної археологічної служби» Євгена Ткача, серед найцікавіших знахідок - кам’яний фундамент споруди XVII – XVIII ст. та фрагменти керамічного водогону XIX ст.

Читайте також: Львівські археологи знайшли унікальну ткацьку майстерню римських часів

«Найдавніші знахідки, які нам трапились, - це поодинокі фрагменти кераміки XV-XVI ст. Єдина споруда, яку ми зафіксували, - будівля XVII -XVIII ст. Вона була прямокутної форми, з приблизними розмірами 4х5 метрів, з кам’яним фундаментом і дерев’яними стінами. Наразі ми не можемо сказати, що це було, але сподіваємось знайти відповідь на це запитання на старих мапах та в архівах», - цитують Євгена Ткача у повідомленні  Рятівної археологічної служби.

Найцікавіша знахідка археологів - відрізок керамічного водогону XIX ст. Річ у тім, що в той час у Львові вже використовували дерев'яні та металеві водогони. Керамічним користувались лише короткий проміжок часу у XV столітті, від нього відмовились через ненадійність.

«Для чого поклали цей шматок водогону наразі невідомо. Він був скерований від входу до парку Франка у напрямку університету. Для нас це ще один пазлик у історії Львова», - розповів Євген Ткач.

Читайте також: Підземні паркінги у Львові: навіщо, де, коли і як

Нагадаємо, «Рятівна археологічна служба» розпочала розкопки на площі перед Львівським національним університетом на початку липня. Дослідження провели на замовлення ЛКП «Зелений Львів» і вони є частиною передпроектних робіт перед реконструкцією площі та будівництвом тут підземного паркінгу. 

Підготував Тарас Базюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!