У центрі Львова впорядковують фрагменти надгробків на території колишнього єврейського цвинтаря

1915 0
Йдеться про майже тисячу фрагментів надгробних пам’ятників з кладовища, яке існувало на території сучасного Краківського базару.
Фото: Бюро спадщини

Фото: Бюро спадщини

Територію позаду пологового будинку на вул. Я. Раппапорта впорядковують Бюро спадщини у Львові та львівський осередок всеукраїнського єврейського благодійного фонду - «Хесед-Ар'є».

Це єврейські надгробки, які упродовж останніх років знаходили по всьому місту. Небайдужі та волонтери їх звозили у двір позаду пологового будинку на вул. Я. Раппопорта.

Довідково:

Старе єврейське кладовище, розміщувалося між сучасними вулицями Раппопорта, Клепарівською, Броварною та Базарною. Окремі історики вважають що кладовище існувало з кінця XIII століття, проте перша згадка про нього у в міських актах Львова датується 27 травня 1414 року.

Воно було спільним для двох єврейських громад Львова: міської і передміської. Довгий час тут ховали євреїв з усієї Галичини.  У 1855 році цвинтар було офіційно закрито Австрійською владою. За 500-річну історію існування тут, згідно з оцінкою фахівців, на території близько 3 гектарів поховано від 25 до 30 тисяч осіб.

Цвинтар знищили спочатку німецькі окупанти, а пізніше радянська влада. У радянський період на місці цвинтаря в 1947 р. влаштовано Краківський продовольчий ринок, а давні нагробні плити використано для мощення вулиць та спорудження підпірних стін.

Фото Бюро спадщини

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!