У вірменському соборі перебуває шедевр Розена зі сцени Усікновення

1984 0
Зображення «Усікновення голови Іоана Хрестителя» в такому урочистому і неординарному вигляді ви не побачите ніде в світі.

11 вересня християни східного обряду відзначають свято Усікновення голови Іона Хрестителя. Унікальна композиція зі сцени Усікновення перебуває у Львові у вірменському соборі Успіння Пресвятої Богородиці. ЇЇ 100 років подарував місту художник Ян Генрік Розен.

Читайте також: Фатальний танець ціною життя

Як розповідає екскурсовод Олександра Дябіна, такого зображення Усікновення голови Іона Предтечі ви не побачите ніде у світі. Зайшовши до вірменської церкви, ви побачите його справа на стіні.

«По центру бачимо 6 ангелів нестандартних, височенних з суворими обличчями і важкими поглядами. В ангелів немає крил, але є божественний вогонь, який виривається у них з-під ніг. Це – Серафими – ангели любові, світла і вогню. Вони найближчі до Бога в ангельській ієрархії, наповненні полум'ям любові і вважаються «вогняними», – каже вона.

На шедевральній композиції видно, що один з ангелів притулився до Іона, який одягнений в овчину. Ноги святого виглядають як мертві, а верхня частина тіла сповнена біожественним свтлом, і руки піднесені вгору. Пальці його правої руки складені як для хрещення. На місці голови, розпоідає екскурсоводка, сяє німб з хрестом.

Читайте також: У Львові реставрують майже столітній вітраж з Вірменського собору

«З правої сторони суворий ангел тримає тацю з головою Іоана Предтечі, зліва – Серафим з важким поглядом тримає окривавлену сокиру, знаряддя вбивства святого, а за його плечима проглядаються чорні злі риси диявола. Ангел позаду нього тримає в руці лампу з ім'ям святого, яка символізує його глибоку духовну місію. З правої сторони зображена вбита горем мати Іоана – свята Єлизавета. З протилежної сторони бачимо зловісну фігуру Ірода, обличчя якого виказує страх і найгірші передчуття», – пояснює Олександра Дябіна.

З її слів, ця художня робота – справжній шедевр, у якому щоразу можна віднаходити різні сенси. Якраз у нинішнє свято, каже вона, гарна нагода поєднати суворо-пісний день з їжею духовною.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!