Чи можна відмовитися від повістки та яка за це передбачена відповідальність. Роз’яснення

27309 0
У разі порушення правил військового обліку призовника можуть оштрафувати у розмірі від 850 до 1700 грн.

В Україні триває загальна мобілізація, відтак, військовозобов’язаним чоловікам регулярно вручають повістки. Чи можна відмовитися від її отримання та у яких випадках, а також чи передбачена за це відповідальність, пояснює юрист Ростислав Кравець. Про це повідомляють «Факти».

Відмова від повістки, зі слів експерта, можливий та цілком законний випадок. Але треба розуміти, що відмовитись просто так, бо не хочеться йти у військкомат, не можна. Для цього мають бути конкретні причини.

Читайте також: «Вручення повістки не означає мобілізацію». Резніков пояснив, як відбувається призов військовозобов’язаних

У яких випадках можна відмовитись від повістки:

  • якщо у документі вказані неправильні дані отримувача (повістка може бути адресована комусь іншому);
  • повістку вручає не уповноважена для цього особа;
  • на повістці немає печатки військкомату/підпису військового комісара.

 

Тому потрібно уважно перечитати повстку, яку вам хочуть вручити. Юрист зазначає, що вона повинна обов’язково містити:

  • ПІБ;
  • рік народження та адресу призовника;
  • місце роботи;
  • вид повістки;
  • дату, час та адресу, коли й куди необхідно з’явитися;
  • назву органу, печатку, підпис, прізвище, ім’я та по батькові керівника військкомату.

 

Також ви повинні мати з собою документи, щоби підтвердити особу.

Зі слів юриста Ростислава Кравця, якщо під час вручення ви знайшли помилку у заповнені повістки, ви можете відмовитись від підписання. У такому випадку співробітник військкомату повинен скласти акт про відмову від отримання. Цей акт укладається у присутності свідків, щоби було підтвердження причини відмови від отримання повістки. Потім його передають до центру комплектування. В окремих випадках його можуть направити до поліції (але це малоймовірно).

Читайте також: Центр протидії дезінформації спростував фейки про вручення повісток 

Окрім того, вручати повістку повинна лише уповноважена особа. Якщо повістку дає представник ТРО чи поліції, ви теж маєте право відмовитись.

У разі відмови від повістки з поважних причин жодної відповідальності за це не передбачається. Штраф можуть виписати, якщо ви порушили правила військового обліку. Експерт пояснює, що після відмови призовника та складання акту справу передають на розгляд керівникам центру комплектування, який може стягнути штраф у розмірі від 850 до 1700 грн за порушення правил військового обліку. Накладення такого штрафу можна оскаржити в місцевому суді.

Зазначається, що саме за порушення правил обліку можуть виписати штраф, але за те, що ви просто відмовились від повістки штраф не передбачається, за відмову покарання немає. Юрист додає, що після відмови повістку все-таки будуть вручати знову.

Нагадаємо, в Україні продовжили воєнний стан та мобілізацію ще на 90 днів, до 21 листопада цього року. 

Також Tvoemisto.tv з'ясувало, як військовозобов'язані чоловіки намагаються ухилитися від служби та незаконно виїхати з України, а також як їх ловлять та які покарання отримують. 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!