Учені розповіли про ймовірну причину тромбозів після щеплень від Covid-19 та як їх уникнути

2211 0
Компанія Johnson&Johnson вже шукає способи адаптувати вакцину.
Фото: Freepik

Фото: Freepik

Німецькі вчені вважають, що з'ясували причину утворення тромбів, пов'язаних з вакцинами від коронавірусу виробників AstraZeneca і Johnson&Johnson. За словами науковців, такої реакції можна уникнути, якщо внести у препарат певні генетичні корективи. 

Як повідомляє УП з посиланням на дослідження науковців, йдеться про те, що спайковий білок вірусу потрапляє всередину ядра клітини. Тоді певні частини цього білка розщеплюються, створюючи мутантні версії, які не можуть потрапити до клітинної мембрани, де відбувається процес імунізації.

Читайте також: Чи лікувати пневмонію вдома. Інтерв'ю з пульмонологом

Згідно з теорією вченого, мутантні білки секретуються клітинами в організм, викликаючи утворення тромбів. Такі випадки трапляються один раз на 100 тисяч людей.  При цьому мРНК-вакцини, розроблені Pfizer/BioNTech і Moderna, доставляють генетичний матеріал шипа в клітинну рідину і не проникають в ядро.

Науковець вважає, що уникнути такого ускладнення можна, якщо розробники вакцини змінять послідовність гена, що кодує шиповий білок, щоб запобігти його розщепленню.

За словами науковця, компанія J&J вже зв'язалася з їхньою лабораторією з проханням дати рекомендації та шукає способи адаптувати вакцину.

Читайте також: За що платить Covid-пацієнт та скільки коштує день у львівських лікарнях

Нагадаємо, що серед факторів, що підвищують ризик виникнення тромбозів, є тютюнопаління, вагітність та пологи, малорухливий (сидячий) спосіб життя та оральні контрацептиви. Водночас нині не є чітко встановлено те, що вакцина від коронавірусу є причиною виникнення тромбозу. Детальніше про це читайте за посиланням.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!