Україна може набути колективного імунітету до коронавірусу в 2023 році

1213 0
Через дефіцит вакцин, низькі темпи вакцинації та недотримання карантинних норм Україна належить до країн із високим ризиком затяжного формування колективного імунітету.
Ілюстративне фото

Ілюстративне фото

За умови збереження поточних темпів вакцинації Україна ризикує не подолати пандемію у 2022 році й отримати колективний імунітет лише в 2023-му. До такого висновку діцшли науковці КПІ й Інституту епідеміології та інфекційних хвороб, передає Ліга.нет.

Читайте також: «Людям можна говорити правду». Уляна Супрун про коронавірус, карантин та «золоту середину»

Через дефіцит вакцин і вкрай низькі темпи вакцинації (1,8% населення однієї дозою станом на 1 травня 2021 року), а також недотримання карантинних норм, Україна належить до країн із високим ризиком затяжного формування колективного імунітету – переважно за рахунок природного інфікування з відповідними значними втратами населення; стагнацією економіки та суспільного життя; зростаючою ізоляцією від країн, що досягли контролю епідемічної ситуації.

У результаті дослідження, науковці згрупували країни в п'ять кластерів.

У перший кластер увійшли США, Ізраїль, Великобританія й ОАЕ, які вакцинували понад 60% населення і наблизилися до формування колективного імунітету наприкінці другого – початку третього кварталу 2021 року.

У другий – більшість країн Західної Європи і Канада. Вони можуть перейти до моделі колективного імунітету ближче до кінця 2021-го – початку 2022 року.

Читайте також: Що насправді відбувається із ПЛР-тестами у Львові. Розмова із керівником обласного лабораторного центру

Третій кластер становить Туреччина, окремі країни Центральної Європи, Марокко й Уругвай. У цих країнах вакцинували поки не більше 20% населення, має місце несуворе дотримання карантинних норм, щоденна захворюваність продовжує зростати. Ймовірно, ці країни перейдуть до моделі колективного імунітету ближче до середини 2022 року.

Четвертий кластер охоплює країни з високим рівнем захворюваності і повільною вакцинацією. У цю групу, зокрема, увійшли Україна, Росія, Молдова, Грузія, Бразилія, Мексика, Індія й низка інших країн. Середня кількість вакцинованого населення в країнах цього кластера становить 4,5%, в Україні – 1,8%. За умови збереження поточних темпів вакцинації ці країни ризикують не подолати пандемію у 2022-му й отримати колективний імунітет тільки в 2023 році.

У п'ятий кластер увійшли Австралія, Китай, Аргентина, країни Південно-Східної Азії з порівняно низькими рівнями захворюваності, а й з повільними темпами вакцинації населення. Подолання пандемії в цих країнах може розтягнутися в часі і завершитися наприкінці 2022 – початку 2023 року.

Читайте також: Вражені Covid-19 легені помітні неозброєним оком. Патологоанатом про те, що показує розтин інфікованих

Нагадаємо, що за прогнозами вчених «Київського політехнічного інституту імені Ігоря Сікорського», в Україні колективний імунітет природним чином може формуватися протягом року. Детальніше про те, коли українці зможуть його набути і що це дасть, читайте за посиланням

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!