Україна отримала негайну допомогу від ЄІБ на відновлення доріг та залізниці

920 0
Це перша частина коштів, надана у межах пакету допомоги на 1,6 мільярда євро.

Україна отримала перші виплати від Європейського інвестиційного банку в розмірі 500 млн євро негайної допомоги для задоволення невідкладних потреб. Ці кошти є частиною другого пакету екстрених заходів солідарності від ЄІБ на суму 1,59 млрд євро. Про це пише «Економічна правда» з посиланням ЄІБ.

Читайте також: Україна отримала один мільярд євро фінансової допомоги від ЄС

«Україна отримала перші виплати з нашого пакету термінових заходів (Ukraine Solidarity Urgent Response) на суму 1,59 млрд євро, підготовленого у тісній співпраці з Єврокомісією. Кошти допоможуть Україні вирішити її найнагальніші потреби», – заявили в ЄІБ.

Віцепрезидент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс повідомив, що кошти спрямують на відновлення дорожньої та залізничної інфраструктури в Україні.  

«Вітаю першу виплату ЄІБ свого пакету у розмірі 1,59 млрд євро для підтримки України, підкріпленого гарантією ЄС.Це допоможе Україні: вирішувати нагальні потреби, підтримувати стратегічні компанії; ремонтувати дорожню та залізничну інфраструктуру. Більше платежів буде здійснено відповідно до зобов’язань ЄС», – написав він у Twitter.

У Європейському інвестиційному банку повідомили, що вчора, 14 вересня, здійснили перші виплати в межах пакету Екстрених заходів солідарності на суму 1,59 млрд євро, підкріпленого гарантією ЄС. Так, надані 500 млн євро допоможуть українському уряду покрити першочергові короткострокові фінансові потреби, забезпечити терміновий ремонт пошкоджених доріг, мостів і залізничної інфраструктури. Кошти також слугуватимуть підтримкою для стратегічних державних підприємств «Укравтодор» та «Укрзалізниця».

Читайте також: ЄС надасть Україні допомогу у 5 млрд євро, ​– Bloomberg

Наголошується, що ремонт залізниці, доріг та мостів допоможе Україні продовжувати перевезення людей, вантажу та зерна. Оскільки Україна – один із найбільших експортерів зерна у світі.

Пакет підтримки в межах Екстрених заходів солідарності від ЄІБ розміром 1,59 млрд євро, що підкріплений гарантіями з бюджету ЄС, складається з двох блоків. Перший з них – негайна підтримка на загальну суму 1,05 млрд євро, з яких пів мільярда було перераховано 14 вересня 2022 р. Подальші виплати заплановані на найближчі дні. Другий – відновлення проєктів, які ЄІБ фінансує в Україні, на загальну суму 540 млн євро. Фінансування цих проєктів відбуватиметься по мірі їх виконання.

У Мінфіні також зазначили, що надані перші транші з пакету негайної допомоги дозволять відновити пошкоджену критично важливу інфраструктуру, включно з мережею автомобільних та залізничних шляхів

Нагадаємо, що Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) надає Україні 1,59 млрд євро фінансової допомоги ЄС, підкріплені гарантіями з бюджету ЄС, - із цих коштів 1,05 млрд євро будуть надані негайно.

Юлія Осим

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми - про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста– дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!