Україна, Шевченко, мова та війна. Що найчастіше шукали в українській Вікіпедії у 2021 році

1288 0
Рейтинг очолила стаття «Україна», яка вперше отримала понад мільйон переглядів за рік.
Фото: dialogs.org.ua

Фото: dialogs.org.ua

Громадська організація «Вікімедіа Україна» назвала найпопулярніші матеріали українськомовного розділу Вікіпедії у 2021 році. Рейтинг очолила стаття «Україна», яка вперше отримала понад мільйон переглядів за рік.

Читайте також: Книга року ВВС-2021. В Україні оголосили переможців щорічної премії

До найпопулярніших статей також увійшли статті про англійську та українську мови, Сполучені Штати Америки та королеву Великої Британії Єлизавету II.

За словами заступника голови Правління ГО «Вікімедіа Україна» та адміністратора українського розділу Вікіпедії Миколи Козленка, традиційно рейтинг найпопулярніших статей залежить від того, що цікавить та хвилює українців.

«Наприклад, цього року зріс інтерес до тематики війни: до топу найпопулярніших статей повернулися статті про Збройні сили України та війну на сході України, а також вперше за багато років до рейтингу потрапила стаття про НАТО. Українців також стали більше цікавити кіно і серіали: стаття «Список 250 найрейтинговіших фільмів IMDb» побила рекорд та опинилася на 13 місці за популярністю, завдяки серіалу «Величне століття» до топу ввійшла стаття про Роксолану, а завдяки «Короні» – про Єлизавету II», – каже коментує Микола Козленко.

Читайте також: Мовний закон. Від сьогодні друковані ЗМІ видаватимуть українською

10 найпопулярніших статей у 2021 році:

 

Як і минулого року, читачі української Вікіпедії цікавилися Ліною Костенко, Ілоном Маском та Володимиром Зеленським.

Найпопулярніші сучасники:

З історичних постатей найпопулярнішим в українській Вікіпедії став Тарас Шевченко: текст про нього переглянули понад 770 тис. разів. Також користувачі цікавилися Лесею Українкою, Іваном Франком, Богданом Хмельницьким та Степаном Бандерою. Стаття про Бандеру піднялася в рейтингу, порівняно з 2020 роком. Вперше до рейтингу увійшли Роксолана і Сулейман I Пишний.

Найпопулярніші історичні особи:

 

Серед сучасних подій читачів української Вікіпедії найбільше цікавила війна на Сході України. Текст про неї отримав 229 тис. переглядів. Також українці активно цікавилися вакцинами проти Covid-19, радикальним ісламістським рухом «Талібан» та криптовалютою Bitcoin.

Поточні події:

 

Автори рейтингу зауважують, що викреслили зі списку кілька статей, відвідуваність яких пояснюється технічними причинами, а не органічним інтересом. До таких належать статті про медіа: «Всеросійська державна телевізійна і радіомовна компанія», «НТВ», «Перший канал (Росія)» та «Радіо Свобода».


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!