Україна забрала акредитацію у посла Ірану. Там на таке рішення «дали пораду» Києву

2701 0
В Тегерані вважають, що Україні варто «утриматися від впливу третіх сторін».
Фото: Укрінформ

Фото: Укрінформ

23 вересня Україна ухвалила рішення позбавити посла Ірану в Києві акредиації, а також суттєво скоротити кількість дипломатичного персоналу іранського посольства у зв’язку з постачанням росії ударних безпілотників. В Ірані заявили, що шкодують про таке рішення української сторони знизити рівень відносин. Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на «Reuters».

Представник МЗС Ірану Насер Канаані «порадив» Україні «утриматися від впливу третіх сторін, які прагнуть зруйнувати відносини між двома країнами».

Водночас на таку відповідь Тегерану в українському міністерстві зазначили, що «єдиною «третьою стороною» є іранські безпілотники, які Україна безпосередньо збиває у своєму небі».

«Тегеран несе повну відповідальність за руйнацію відносин з Україною. Іран має негайно припинити постачання зброї рф для вбивств українців, а не виправдовуватися фантазіями про «зовнішній вплив», – сказав речник МЗС України Олег Ніколенко.

Згодом в міністерстві закордонних справ Ірану відповіли, що пропорційно дадуть відповідь на рішення української сторони позбавити іранського посла акредитації і зменшити кількість співробітників посольства. Як пише «Європейська правда», речник МЗС Нассер Канаані наголосив, що у Києві приймали таке рішення нібито на основі непідтверджених повідомлень  і іноземної пропаганди у ЗМІ.

Речник МЗС Ірану заявив про «чітку політику активного нейтралітету Ірану» у війні росії проти України, наголосивши на необхідності пошуку політичного рішення, не вдаючись до насильства.

Додамо, що наразі посол Ірану в Україні Манучехр Мораді перебуває за межами нашої держави – на початку повномасштабного вторгнення він виїхав до Кишинева.

Позбавлення акредитації означає, що посол тепер не може виконувати свої обов'язки і, згідно з дипломатичною практикою, має повернутися до Тегерана.

Лише за минулу добу повітряні сили України знищили шість іранських безпілотників, які застосувала росія.

 Юлія Осим

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми - про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста– дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!