Українські вчені зробили винахід, корисний для бійців АТО

2118 0
Українські науковці шукають спонсорів, які профінансують їхній останній винахід для потреб АТО – перев’язувальні матеріали на основі радіаційно зшитих гідрогелів.
фото: facebook, nv.ua

фото: facebook, nv.ua

Вчені Інституту фізики НАН України розробили перев’язувальні матеріали на основі радіаційно зшитих гідрогелів. Ці перев’язки призначені для лікування ран, опіків та мають низку переваг:

1. Дають миттєвий ефект знеболення (вода, з якої на 90-95% складається гідрогель, одразу охолоджує рану і спиняє процес руйнування тканин).

2. Цілком стерильні.

3. Очищують рану, поглинаючи з неї різні виділення.

4. Антисептична функція: склад розчину передбачає можливість додавання різноманітних лікарських препаратів – як у вміст гідрогелю, так і на зовнішню поверхню вже накладеної пов’язки.

5. Пропускають крізь себе воду (якщо пов’язку поливати рідкими ліками, знеболювальними, кровоспинними, антисептичними та іншими, то вони безперешкодно проникнуть на рану або опік).

6. Захисна функція: мікроби на уражене місце потрапити не зможуть, оскільки їхні розміри є більшими за розміри комірок сітки матеріалу.

7. Не прилипають до рани, що робить процес зняття пов’язки нетравматичним і цілком безболісним.

8. Прозорі, що дає змогу контролювати стан рани, не зазираючи щоразу під пов’язку.

9. Практично герметичні, а отже, можуть стати у пригоді також при попередженні загрози відкритого пневмотораксу.

10. Безпечні, біосумісні та біологічно інертні.

Попри важливість та доцільність такого винаходу, бійці АТО досі не мають змоги користуватися новими перев’язувальними матеріалами через відсутність їх серійного виробництва. Робота учених зараз є здебільшого волонтерською. Тому науковці, маючи вже готову лабораторну технологію, запрошують приватних підприємців профінансувати потенційно прибутковий бізнес і, водночас, долучитися до справи порятунку людських життів і посилення обороноздатності нашої країни, – йдеться на facebook-сторінці Національної академії наук України.

Для охочих допомогти більше інформації про винахід ТУТ.

Опублікувала Юлія Сабадишина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!