Українці обурені, що національне журі не дало представнику Польщі на «Євробаченні» жодного балу

8392 0
Після оголошення балів від України для представників інших країн соцмережі сколихнула хвиля обурень через те, що, зокрема Польща, від нас не отримала жодного балу.
фото: дм суспільного

фото: дм суспільного

До складу журі від України на пісенному конкурсу «Євробачення» увійшло п’ять членів. Очолив його український продюсер, саунд-продюсер, аранжувальник, звукорежисер, музичний продюсер телевізійного шоу Х-Фактор (9 та 10 сезон) Вадим Лисиця. Про це повідомляє Детектор медіа Суспільного.

Після оголошення балів від України для представників інших країн соцмережі сколихнула хвиля обурень через те, що, зокрема Польща, від нас не отримала жодного балу. Українці пишуть, що їм соромно за наше журі у той час, коли Польща допомагає Україні під час війни. Натомість 12 балів судді віддали Великій Британії, яка лідирувала протягом майже всього голосування. Речницею «Євробачення-2022», яка виголошувала бали від України, була солістка гурту Go_A Катерина Павленко. Минулого року на конкурсі вона з гуртом здобули 5 місце.

Читайте також: Гурт Kalush відзняв кліп на Стефанію у львівському Будинку вчених

«Наші враження та висновки майже щодо кожного виступу збігалися, але ж оцінки кожен визначав особисто серцем, розумом та відчуттями», – сказав Вадим Лисиця, а після низки запитань щодо балів Польщі, у тому числі на його адресу, як голови журі, додав, що жодних можливостей впливати на рішення одне одного не мав ні один член жюрі, а тим більш головуючий.

Він говорить, що готовий нести відповідальність «за демократичний вибір, зроблений цього року».

«За гуманітарну, воєнну та фінансову допомогу Україні ми є і будемо вдячні Польському народу вічно! Але ж це ніяк не пов‘язані речі», – зазначив він.

Представниця складу журі зі Львова – співачка Ірина Федишин – у свою чергу, каже, що Польщу не ображала, а віддала їй 10 балів із 12 можливих. На перше місце вивели Велику Британію. 

Водночас українські глядачі свої 12 балів віддали саме Польщі.

Додамо, що національні журі кожної країни-учасниці «Євробачення» голосують під час генеральних репетицій за день до першого чи другого півфіналу та фіналу. Загалом до складу журі увійшло 5 членів. Крім Вадима Лисиці та Ірини Федишин, бали фіналістам ставили:

  • Андрій Капраль – співак, соліст вокальної формації «Піккардійська терція», аранжувальник, автор пісень, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка в галузі музичного мистецтва, заслужений артист України;
  • Ірина Федишин – українська поп-виконавиця, популярна співачка, учасниця та переможниця багатьох вокальних шоу;
  • Андрій Яцків – мультиінструменталіст, диригент, художній керівник Академічного інструментального ансамблю «Високий Замок» Львівської національної філармонії, отримав відзнаку «Gremmy»  як продюсер за найкращий саундтрек 2019 року до серіалу «Чорнобиль».
  • Лук’ян Галкін – український кінознавець та кінокритик, викладач Національного університету театру, кіно і телебачення імені Карпенка-Карого, виконавчий продюсер телеканалу UA: КУЛЬТУРА, головний редактор та співзасновник інтернет-медіа «Moviegram», лектор освітніх заходів з питань кіно.

 

Нагадаємо, що український гурт «Kalush Orchestra» з піснею «Stefania» цього року здобув перемогу на пісенному конкурс «Євробачення». Загальний бал від почесного журі країн та глядачів для них становить 631. Друге місце посіла Велика Британія, а третє Іспанія.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!