Україна

Українці вважають, що треба воювати за Крим і Донбас, навіть якщо зменшать допомогу. Опитування

833 0
За останніми даними КМІС лише 9% загалом готові до поступок, хоча 87% українців проти жодних поступок.
Фото: Qirim.news

Фото: Qirim.news

Абсолютна більшість українців вважають неприйнятними будь-які територіальні поступки для досягнення миру. За останніми даними КМІС лише 9% загалом готові до поступок, хоча 87% українців проти жодних поступок. Утім, це запитання ставилося загалом щодо «територіальних поступок», без конкретизації територій та можливих «компромісних» пропозицій. Водночас нерідко ми чуємо думки на Заході, що питання Криму є «особливим». «Між рядками» (а подекуди і більш прямо) можна бачити думку, що Захід може натиснути на важелі впливу, щоб зупинити українське визволення Криму. 

«У контексті цих дискусії відомий британський науковець Тімоті Гартон Еш (Timothy Garton Ash) запропонував КМІС поставити ще одне запитання про можливе військове визволення Криму. Респондентам пропонувалися два сценарії, один з яких включав допомогу Заходу визволити та надійно захистити всі території включно з Донбасом, проте без Криму», – про це свідчать результати дослідження, проведеного КМІС із 22 лютого по 6 березня.

Читайте також: Повернувши Крим, ми відновимо мир, – Зеленський

Згідно з цим сценарієм, Україна утримується від військового визволення. Другий сценарій – спроби військового визволення Криму, проте з розуміння, що Захід може зменшити допомогу, а війна може затягнутися.

«Як можна бачити, дійсно у такому підході простір для пошуку «компромісів» розширюється і більше людей готові пристати на такий формат дій. Утім разом з цим більшість респондентів – 64% – вважають, що Україна має намагатися звільнити всю територію включно з Кримом, навіть якщо буде ризик зменшення підтримки Заходу і ризик тривалішої війни. На противагу цьому 24% більше схиляються до варіанту, що в обмін на визволення та захист усіх територій з Донбасом (але без Криму) Україна може утриматися від військових дій в Криму», – додають соціологи.

Читайте також: 90% українців вважають, що необхідно завдавати ударів по території росії. Дослідження

Додамо, що опитування проводили методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Опитано 2007 респондентів у віці 18 років і старше, громадян України, які на той момент проживав на території України (у межах, які контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року). Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 2,4% для показників, близьких до 50%, 2,1% для показників, близьких до 25%, 1,5% – для показників, близьких до 10%, 1,1% – для показників, близьких до 5%. 

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!