Жоден препарат від Covid-19, який досліджували, не показав ефективності, – Уляна Супрун

2763 0
Уляна Супрун заявила, що зараз досі немає ефективних ліків для лікування коронавірусу і, найімовірніше, їх не буде взагалі.
ілюстративне фото: politeka.net

ілюстративне фото: politeka.net

Два найбільш очікувані винаходи у 2020 – це вакцина та ліки від Covid-19. Якщо з вакцинами можемо хоч трохи бути впевнені, адже їхні розробки зараз в активній фазі, і принаймні 10 кандидатів вже на третій стадії клінічних випробувань, то з ліками не все так просто. Про це пише колишня міністерка охорони здоров’я Уляна Супрун на своїй сторінці у Фейсбук.

За її словами, нещодавно опублікували результати Solidarity Trial – великого клінічного дослідження ліків (з контролем плацебо), які застосовували для лікування Covid-19. Це препарати гідроксихлорохін, ремдесивір, лопінавір та інтерферон-β1a.

«Як виявилося, жоден з препаратів, які досліджували, не показав ефективності в лікуванні госпіталізованих пацієнтів з Covid-19 – ані у зменшенні тривалості перебування в лікарні, ані зменшенні смертності. Також їхній прийом не впливав на потребу в підключенні до апарату штучної вентиляції легень», – каже Уляна Супрун.

У підсумку, за її словами, виявилося, що ті препарати, на які покладали велику надію, виявилися неефективними у лікуванні Covid-19, та жодним чином не вплинули на смертність внаслідок хвороби.

«Зараз зрозуміло точно, ці противірусні препарати не приносять жодної користі для пацієнтів з тяжким перебігом хвороби. Лікарям і пацієнтам може бути важко це усвідомити, але зараз досі немає ефективних ліків для лікування Covid-19. І скоріше за все їх не буде взагалі. Антибіотики також не відіграють вагомої ролі в лікуванні цієї хвороби, при цьому їхнє безконтрольне застосування під час пандемії може мати катастрофічні наслідки глобально у вигляді антибіотикорезистентності», – каже Уляна Супрун.

Колишня міністерка охорони здоров’я закликає лікарів підвищити рівень стандартної допомоги за пацієнтами, зменшити зайві втручання (наприклад, виписати будь-які ліки про всяк випадок, бо це створює ілюзію допомоги) та суворо керуватися науковими даними. Часом умовна бездіяльність – наприклад, не давати пацієнту ліки, ефективність яких може бути спірною та мати негативні наслідки для пацієнта, може бути безпечнішою, ніж дія (дати такі ліки). Важливий баланс та стриманість.

За її словами, зараз нам всім залишається одне – не нехтувати заходами безпеки, аби не підхопити вірус — правильно носити маску, дотримуватися фізичної дистанції та гігієни рук, очікувати на ефективну і безпечну вакцину проти Covid-19ф та зберігати здоровий глузд.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!