Уряд назвав умови для відправки заробітчан за кордон

4789 0
Вадим Пристайко додав, що уряд веде консультації з закордонними партнерами та перевізниками, насамперед авіакомпаніями.
Фото: 20 хвилин

Фото: 20 хвилин

У Кабміні назвали вимоги до європейських країн, які вони мають забезпечити, щоби Україна дозволила відправити своїх громадян на сезонні роботи. Про це заявив віце-прем'єр із питань європейської та євроатлантичної інтеграції Вадим Пристайко.

Читайте також: Штучними методами трудову міграцію не зупинити, або Уся підтримка уряду лише на словах

За його словами, уряд хоче розробити єдиний алгоритм, за яким українці виїжджатимуть на сезонні роботи за кордон, і бачить своє завдання в наступному – «надати процесу максимальну організованість».

Від країн Європи Кабмін «за можливості» очікує:

  • централізованих звернень тих країн, які зацікавлені у робітниках із України;
  • гарантованого офіційного працевлаштування не менше ніж на три місяці;
  • від’їзд і приїзд цих груп має бути скоординованим і організованим (можливо чартерними рейсами);
  • обсервація, тестування та інші заходи медичної безпеки будуть як в країні, куди приїжджають заробітчани, так і в Україні;
  • пакету соціального страхування робітників, насамперед медичного;
  • достойного рівня утримання та заробітної плати.

Вадим Пристайко додав, що уряд веде консультації з закордонними партнерами та перевізниками, насамперед авіакомпаніями.

«Цей процес розвивається, я сподіваюся, що з нового тижня у нас цей пакет увесь буде готовий і ми зможемо комунікувати з тими зацікавленими групами, асоціаціями і просто працівниками, які хочуть виїхати на роботу за кордон», – сказав він.

Водночас віце-прем’єр зазначив, що уряд розраховує» на тих українців, як останнім часом працювали за кордоном – «на їх допомогу в розбудові країни».

«Але ми свідомі, що запропонувати найбільш активній частині цієї робочої сили європейський рівень зарплат ми наразі не можемо, але і штучних перепон не робитимемо», – додав він і запевнив, що держава не вводить заборон на пересування для працевлаштування, а наявні обмеження на переміщення людей пов’язані з епідемією коронавірусу.

Читайте також: Попит в Європі буде тільки зростати, або Чи зможуть українські заробітчани повернутися закордон

«Ми не Радянський Союз, ми не намагаємося нікого тримати за залізною завісою, ми намагаємося упорядкувати працевлаштування за кордоном на базі тих обмежень, які були введені для всіх громадян України. І так само інші країни світу обмежили пересування своїх громадян. Це пов'язано з епідемію коронавірусу і це єдина причина, чому ми взагалі про це сьогодні говоримо», – пояснив віце-прем’єр.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!