Уряд відновлює державне регулювання цін на соціальні продукти на час карантину

2179 0
До переліку товарів, на які регулюватимуть ціни, увійшли: гречка, цукор, борошно пшеничне, вітчизняні макарони, молоко 2,5% в плівці тощо.
фото: astana.zagranitsa.com

фото: astana.zagranitsa.com

Кабінет міністрів України відновлює державне регулювання цін на низку соціальних продуктів та медичних виробів. Це регулювання триватиме до закінчення карантину. Про це повідомив голова Національної ради економічного розвитку Олексій Дорошенко, – йдеться на сайті Громадського.

За його словами, державне регулювання цін має запрацювати з 15 квітня 2020 року та буде поширюватися на 10 продуктів, 8 лікарських засобів та 2 медичні товари.

Читайте також: Море салатів, ліс помідорів. Як на Львівщині працює нідерландський агробізнес

«Якщо ціна в торгівлі на них планує підвищуватися, то заклад торгівлі через електронну форму зобов’язаний повідомляти про це в Держпродспоживслужбу. На виробників або постачальників це регулювання не розповсюджується. Але держава буде вивчати причини зростання цін в роздрібних магазинах та аптеках, і мати можливість впливати й на виробників, або імпортерів, якщо ціни зростають без економічного обґрунтування», — пояснив він.

До переліку товарів, на які регулюватимуть ціни, увійшли: гречка, цукор, борошно пшеничне, вітчизняні макарони, молоко 2,5% в плівці, житньо-пшеничний хліб, курячі яйця 1 категорії, курка в тушці, вершкове масло 72,5%, мінеральна вода без газу, медичні маски та рукавиці.

«Вважаю це дієвим механізмом впливу на цінову ситуацію в країні та початок м’якого регулювання за європейським зразком. Для прикладу во Франції під регулювання підпадає декілька тисяч найменувань продуктів», — додав він.

Нагадаємо, що державне регулювання цін на соціальні продукти діяла в Україні до 2017 року. Тоді держава регулювала розмір торговельної націнки, яку могли встановлювати магазини на продукти так званої соціальної групи.

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!