Уряд змінив правила в'їзду в Україну. Додаток «Вдома» потрібен буде лише на 72 години

3772 0
Необхідності проходити контроль на основі даних геолокації та розпізнавання обличчя більше не буде.
Фото: Інтернет Свобода

Фото: Інтернет Свобода

Відтепер при перетині державного кордону України невакцинованим людям потрібно буде встановити застосунок «Вдома». Водночас він змінить свій функціонал – встановлювати його потрібно буде на 72 години, до моменту, поки людина зробить ПЛР-тест чи тест на антиген. Необхідності проходити контроль на основі даних геолокації та розпізнавання обличчя більше не буде. Відповідні зміни ухвалив Уряд.

«Тепер, враховуючи актуальну ситуацію, «Вдома» змінить свої функції», – цитує міністра Михайла Федорова пресслужба Мінцифри.

Він також каже, що Міністерство розробило застосунок у найважчий для країни час, за кілька днів. За його словами, «Вдома» успішно виконав свою функцію, зокрема за минулий рік застосунком скористались майже мільйон людей, які поверталися з-за кордону і проходили 14 днів самоізоляції.

Читайте також: Чому важливо й надалі блокувати російські соцмережі

Для реєстрації у застосунку «Вдома» потрібно буде вказати такі дані:

  • прізвище, ім’я, по батькові (за наявності);
  • серія та/або номер паспорта;
  • місце самоізоляції;
  • номер телефону.

 

Після цього упродовж 72 годин людина має зробити ПЛР чи антиген-тест. У застосунок має підтягнутися негативний результат. Тест обов’язково має бути зроблений у лабораторії, що верифікована МОЗ. Після цього застосунок можна видалити. У випадку позитивного результату потрібно зателефонувати своєму сімейному лікарю.

Якщо ж людина з будь-яких причин не зробила тест після перетину кордону, через 72 години застосунок деактивується, а інформація автоматично передається до правоохоронних органів. Вони вибірково перевірятимуть перебуванням у місці самоізоляції.

Якщо ж людина не захоче встановлювати застосунок, то громадянам України доведеться пройти 14-денну обсервацію, а іноземцям відмовлятимуть у в’їзді на територію України.

Нагадаємо, що у квітні минулого року в Україні запрацював мобільний додаток «Дій вдома» для контролю режиму обсервації і самоізоляції. Не використання додатку тоді прирівнювали до порушення режиму самоізоляції і за це мали штрафувати.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!