В архіві розповіли, як книга, яку Макрон подарував Папі, потрапила зі Львова до Франції

2748 0
Раритетну книгу з львівської бібліотеки не викрадали.

Першодрук Канта, який під час візиту у Ватикані президент Франції Еммануель Макрон подарував Папі Франциску, зі Львова колись передали у рамках обміну між контрагентами бібліотеки академічної читальні до Польщі. Про це Tvoemisto.tv повідомила директорка Центрального державного історичного архіву Львова Олеся Стефаник.

«У документах фонду товариства «Академічна читальня» зі Львова у частково збереженому інвентарному описі друкованих видань бібліотеки товариства за 1930-ті роки запису про наявність книги Іммануїла Канта «Вічний мир» (видання 1796 року) не виявлено», – пояснила Олеся Стефаник.

Читайте також: Макрон подарував Папі Римському книгу, яка колись зникла у Львові

Натомість у львівському архіві зафіксували рух книги з бібліотеки до Польщі.

«У «Dzienniku czynnosci arzadu Biblioteki Czytelni Akademickiej we Lwowie» за 1889-1890 pp. зафіксовано pyx книг читальні, які надійшли. Вони були вибрані для обміну та надіслані контрагентам читальні. Серед постійних кореспондентів бібліотеки числяться товариства, типографії, редакції і власники книгарень у Кракові, Варшаві, Познані, Марселі, Гановері, Парижі тощо. Читальня регулярно укладала переліки книг так званого обмінного фонду («opis nieuzytkow па wymianę») із зазначенням відповідних грошових сум»– веде далі директорка архіву.

Зокрема, у львівському архіві виявили два записи про книгу Канта «784 Kant: Projet de paix perpetuelle, Konigsberg, 1796 - 50 Pf». Перший – від 26 травня 1890 року. Тоді у переліку книг, вибраних для Юзефа Йоловича (Jozef Jolowicz) з Познані, під № 9 числиться як книга «784 Kant: Projet de paix perpetuelle, Konigsberg, 1796 – 50 Pf». Ще один запис від 20 вересня 1890 року у переліку книг, надісланих Йоловичу на обмін, під N. 9 числиться книга«784 Kant: Projet de paix perpetuelle, Konigsberg, 1796 – 50 Pf».

Ким був цей мешканець Познані Юзеф Йолович, якому надійшла книга Канта з львівської Академічної читальні, у Центральному державному історичному архіві, не знають, більше про нього інформації немає.

Читайте також: В архівах Наукової бібліотеки ЛНУ імені Івана Франка знайшли пам‘ятку ХVII ст.

Раніше у Міністерстві культури та національної спадщини Польщі заявили, що проведуть детальний аналіз походження книги, яку Макрон подарував Папі, щоб визначити, коли і за яких обставин вона виїхала зі Львова.

Нагадаємо, під час візиту у Ватикані президент Франції Еммануель Макрон подарував Папі Франциску давню книжку німецького філософа, яка походить з бібліотеки товариства, яке існувало у Львові. 

Ірина Березовська

______________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!