В елітному районі Львова забудовник самочинно реконструює будинок ХХ століття

4898 0
У мерії кажуть, що будівництво веде благодійна організація львівських баптистів.
фото назара притули

фото назара притули

У Франківському районі Львова на вулиці Мельника, 21 благодійна організація самочинно реконструює будинок. За словами представників мерії та державної архітектурно-будівельної інспекції, у забудовника немає жодних дозволів, крім того, він не сплачує штрафи, які на нього накладають за самовільну реконструкцію.

«Раніше це приміщення використовувалось як дитячий садок. Згодом у часи незалежності його продали, воно пустувало. Станом на сьогодні ніхто не звертався до мерії про видачу містобудівних умов та обмежень чи про розробку детального плану території – тобто, реконструкція ведеться без дозвільних документів», – розповів під час брифінгу головний архітектор міста Юліан Чаплінський.

Ця будівля збудована у 30-х роках минулого століття. Вона не є пам’яткою архітектури, проте Юліан Чаплінський відзначає її історичну цінність серед інших будівель цього мікрорайону. Будівля розташовується навпроти палацу спорту «Україна» – у мікрорайоні, який носить історичну назву «Новий Світ».

Читайте також: Батіг і пряник. Чому тільки штрафи не врятують від спотворення історичний центр Львова

«У серпні 2018 року ми провели перевірку цього об’єкту і виявили, що ведуться будівельні роботи без відповідного дозволу. Тому ми наклали штраф у розмірі 66 тисяч гривень та видали припис про припинення усіх робіт», – розповів керівник юридичного відділу ДАБІ у Львові Святослав Кіндратів.

Втім, за його словами, повторна перевірка ДАБІ виявила, що забудовник – Благодійна організація Благодійний фонд «Лабораторія соціального новаторства», не зупинив будівельні роботи, а навпаки. Відтак, їх оштрафували вдруге – на 92 тис. гривень, однак жоден зі штрафів досі не сплатили.

Читайте також: Що не так із фасадами львівських будинків

ДАБІ та мерія звертатиметься до правоохоронних органів з метою зупинити самочинну реконструкцію та домогтись оплати накладених штрафів, сума яких перевищує 150 тис. гривень.  

За даними Youcontrol, керівниками цієї благодійної організації є Андрій Єлісєєв та Ярослав Пиж. Останній є також керівником релігійної організації християн-баптистів та ще двох громадських організацій. Крім цього, він є ректором «Української Баптистської Теологічної Семінарії», яка розташовується за адресою релігійної організації баптистів у Львові. Водночас Андрій Єлісєєв є власником двох комерційних фірм, які займають книговиданням та бухгалтерським обліком.

Читайте також: Львів без документів. Як правовий хаос руйнує історичний центр міста

Tvoemisto.tv звернулось за коментарем до Благодійної організації Благодійний фонд «Лабораторія соціального новаторства», однак телефон, який зазначений за юридичною адресою, не відповідає. У теологічній семінарії повідомили, що Ярослава Пижа немає на місці.

Назар Притула,

фото автора


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!