У музеї Шептицького представлять унікальний іконостас Йова Кондзелевича

3028 0
Сьогодні, 18-го травня, в Національному музеї Андрея Шептицького відбудеться офіційне відкриття роботи видатного іконописця Йова Кондзелевича.
фото: afisha.lviv.uа

фото: afisha.lviv.uа

Розпочнеться захід о 16.00. Для відвідувачів буде представлено іконостас церкви Різдва Пресвятої Богородиці Загорівського монастиря. Він стане одним із розділів постійної експозиції.

Заступниця з наукової роботи Національного музею імені Шептицького Оксана Біла розповіла, що цьогоріч відзначають 350 років від дня народження Йова Кондзелевича. Музей хоче показати його витвір – Вощатинський ікононостас для Загорівського монастиря на Волині.

Читайте також: Львів’ян запрошують на XII Міжнародний фестиваль особливого театру «Шлях»

Роботу Йова Кондзелевича реставрували протягом трьох років. Однак ікноностас не дійшов до нас повністю. Під час відновлення реставратори виявили численні втручання в авторський живопис і, навіть, перемалювання окремих сюжетів, повідомляє ІА ZIK.

«Ми бачили, що роботи були перемальовані. У Богородчанський іконостас втручалися до 20-ти разів, а у Вощатинський – до чотирьох. Під час дослідження виявили, що під образом Бога Отця, який намалювали у ХІХ ст., є постать Богородиці», – повідомив керівник науково-дослідного реставраційного відділу НМЛ Володимир Мокрій.

Як розповіли для Tvoemisto.tv в Національному музеї Андрея Шептицького, на честь свята сьогодні у всіх музеях вхід вільний.

Нагадаємо, сьогодні відзначають Міжнародний день музеїв.

Довідка. Пам’ятка надійшла до музею 1962-го року завдяки експедиції, участь у якій взяли видатні мистецтвознавці і музейники Борис Возницький, Петро Лінинський, Віра Свєнціцька. Вони привезли пам’ятку із зачиненого храму св. Петра на Волині. «Відтоді окремі ікони з іконостасу експонували у нашому музеї поодиноко у форматі постійної експозиції або ж у тематичних виставках. Цілою пам’ятка досі жодного разу не була представлена», – зазначила Оксана Біла.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!