У центрі Львова інвестор хоче збудувати підземний паркінг

4323 0
У Львові потенційний інвестор готовий збудувати підземний паркінг на площі перед головним корпусом ЛНУ імені Івана Франка – на вулиці Університетській. У Львівській міській раді вважають, що це має допомогти вирішити проблему паркування в центральній частині міста.
Фото: tsn.ua

Фото: tsn.ua

Відбулась робоча зустріч представників міської влади Львова та потенційних інвесторів, на якій обговорили питання облаштування підземного паркінгу для вирішення проблеми паркування в центрі міста, інформує прес-служба Львівської міської ради.

Також на зустрічі обговорили попереднє бачення проекту: ймовірним місцем розташування паркінгу є вул. Університетська. Серед аргументів щодо доцільності будувати паркінг саме тут, є те, що поряд знаходяться два університети та інші державні установи.

У реалізації проекту паркінгу ЛКП «Львівавтодор» та міській владі допомагатиме Програма розвитку державно-приватного партнерства USAID, яка надаватиме консультації до моменту оголошення конкурсу з вибору інвестора.

Начальник управління зовнішньоекономічних відносин та інвестицій міськради Сергій Кіраль зауважив, що наявність паркінгів може як стимулювати, так і навпаки – ставити певні бар’єри для дорожнього руху. Тому метою проекту підземного паркінгу є не стільки створити додаткові паркомісця, скільки забрати певну їхню кількість з вулиць.

«Помилково вважати, що велика кількість паркомісць зможе вирішити проблему з трафіком. Люди думають іншим чином: якщо є багато місць для паркування, то у них з’являється враження, що є великий шанс знайти вільне, а отже – продовжуватимуть користуватись приватним, а не громадським, транспортом для пересування містом. Тож це створюватиме проблеми, а не вирішуватиме їх. Відтак, у ситуації з цим проектом підземного паркінгу ми надаємо варіант паркування і хочемо не стільки облаштувати додаткові паркомісця, скільки зменшити їхню кількість на вулицях. Тобто, таким чином – створити певний громадський простір для більш якісного життя мешканців та комфортнішого пересування містом», – пояснив чиновник.

Відтак, з його слів, площа перед університетом має стати повністю пішохідною.

«Вулиці навколо Університетської – Листопадового Чину, Січових Стрільців, Крушельницької – повинні звільнитися від масиву транспорту, який там сьогодні припаркований і створює величезні проблеми як для руху транспортних засобів – зокрема, великогабаритних тролейбусів та автобусів, велосипедів, так і для руху пішоходів, які не можуть вільно пересуватися, коли навколо всі хідники заповнені приватними транспортними засобами. Ну і зрозуміло, що це певне відображення загальної тенденції розвитку європейських міст, коли навколо центральної частини створюється мережа «вловлюючих» паркінгів. Тобто, якщо у вас є певні справи в місті, ви не їдете в сам центр, а паркуєтесь поблизу», – додав Сергій Кіраль.

Існує дві концепції щодо облаштування підземного паркінгу з наземною частиною:

•             2 рівні, 400 паркувальних місць;

•             4 рівні, 800 паркувальних місць.

До кінця жовтня обіцяють доопрацювати дорожню карту, врахувати зауваження–пропозиції від міста та потенційних інвесторів. Орієнтовно за рік планують провести інвестиційний конкурс та обрати переможця, підписати, ймовірно, 30-річний договір у форматі державно-приватного партнерства та розпочати роботи з будівництва паркінгу. До початку конкурсу місто повинне також здійснити низку досліджень: геологічні та/або геодезичні, археологічне, дослідження попиту тощо. Зараз триває зондування ринку – з метою визначення орієнтовної кількості зацікавлених компаній, кредиторів та інвесторів, виявлення потенційних проблем та ризиків, обговорення можливих шляхів їх усунення та погодження термінів просування проекту, йдеться у повідомленні.

Проте, як зазначає начальник управління транспорту та зв’язку Львівської міськради Віктор Щир, підземна парковка на вулиці Університетській може бути дещо неконкурентоздатною порівняно зі звичайними. Уникнути цієї проблеми можна завдяки європейському досвіду: «Насправді, підземний паркінг – це дуже перспективно для Львова. Проте, щоб стимулювати використання його мешканцями, потрібно рухатись європейським шляхом, коли підземний та наземний паркінги відрізняються за ціною у кілька разів», – пояснив Віктор Щир.

 

Важливим є також питання контролю за дотриманням правил дорожнього руху і правил паркування, додав Сергій Кіраль: «Це проблема, адже сьогодні контролем займається лише ДАІ, а потрібно, щоб місто також долучалось. Децентралізація влади в цьому питанні є критично необхідною».


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!