В Україні діятимуть ЖЕКи, доки мешканці обиратимуть управителя будинку

2409 0
Сьогодні, 14 червня, Верховна Рада прийняла законопроект «Про внесення змін до статті 13 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку». Відтак, питання щодо надання послуг з утримання багатоповерхівок на час визначення їхніх управителів буде врегульоване на законодавчому рівні. Про це повідомляє «Урядовий портал».
фото: dr.ck.ua, msdp.undp.org.ua, economics.lb.ua, 24tv.ua

фото: dr.ck.ua, msdp.undp.org.ua, economics.lb.ua, 24tv.ua

За відповідне рішення проголосували 259 народних депутатів. Як зазначається, відповідно до Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», після 1 липня має відбутися перехід від послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій до послуг з управління багатоквартирними будинками. Такий перехід може тривати до шести місяців. Тож, законопроектом передбачається, що до моменту визначення управителя будинки обслуговуватимуть попередні виконавці послуг.

Читайте також: А ви вже домовились із сусідом? Як у Львові створюють ОСББ

Також законопроектом пропонується надати співвласникам право в будь-який момент розірвати договір з призначеним на конкурсних засадах управителем, якщо вони визначаться із формою управління будинком. Для цього вони не пізніше, ніж за два місяці, мають повідомити управителя про дострокове розірвання договору.

Читайте також: Скільки ОСББ створили у Львові минулоріч

Крім того, документом передбачається, що співвласники багатоквартирних будинків, утримання яких здійснювали житлово-будівельні (житлові) кооперативи, продовжать відшкодовувати витрати на утримання відповідних будинків і споруд та прибудинкових територій таким кооперативам до моменту створення ОСББ (у тому числі шляхом реорганізації кооперативу) або прийняття співвласниками рішення про форму управління багатоквартирним будинком.

За матеріалами: Урядовий портал, IA ZIK


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!