В Україні із 1 вересня подорожчає навчання за контрактом для 38-ми спеціальностей

6661 4
Уряд ухвалив відповідну постанову.
Фото: Unsplash

Фото: Unsplash

У 2020 році студенти-контрактники 38-ми спеціальностей платитимуть за навчання більше. Відповідну постанову учора, 3 березня, ухвалив уряд, повідомляє пресслужба МОН.

Вартість навчання зросте вже з 1 вересня. Вона становитиме не менше 60% вартості навчання на бюджетній формі, що оплачує держава. Власне для того, аби забалансувати витрати держави, вартість навчання і збільшили.

Читайте також: Львівський медуніверситет отримає понад 2 млн на наукові розробки

Водночас, зміни не торкнуться студентів, які вже навчаються, а вартість навчання буде корелюватись із доходами людей у регіоні. Якщо ціна буде вища, ніж три середні офіційні заробітні плати у області, університети зможуть не підвищувати її.

«Середня оплата навчання на одного студента-бюджетника становить 43 тис грн, а середня ціна за контракт – 16,5 тис грн. Студенти-бюджетники та студенти-контрактники навчаються у спільних групах, тому університети просто компенсують нестачу коштів на студентів-контрактників за рахунок студентів-бюджетників. У результаті освіта кожного студента недофінансована, а виш не може створити оптимальні умови для навчання та роботи викладачів. Впровадження мінімальної ціни на контракт дозволить зробити плату за навчання відповідно до реальних витрат університету на підготовку студента та дозволить забезпечити якісне навчання для кожного студента», – каже керівниця МОН Ганна Новосад.

Читайте також: Звідки їдуть іноземні студенти до Львова. Інфографіка

Серед 38-ми спеціальностей, навчання на яких подорожчає, переважно ті, на які вступає набагато більше вступників, ніж є відповідних вакансій на ринку праці. Це, зокрема, право, економіка, політологія, менеджмент, маркетинг, міжнародні відносини, журналістика,  фінанси, дизайн, туризм, готельно-ресторанна справа та інші. Нове правило не стосуватиметься інженерних, технологічних, гуманітарних, природничих, аграрних, педагогічних наук – 83-х спеціальностей.

Приведення вартості контракту до фактичних витрат університетів відбуватиметься поступово: у 2020 році становитиме 60% від держфінансування на одного студента в університеті, у 2021 – 70% та у 2022 – 80%. Мінімальна ціна контрактного навчання діятиме для державних університетів та тих приватних, які отримуватимуть державне фінансування.

Читайте також: УКУ очолив рейтинг вишів з найбільшим середнім балом ЗНО при вступі

У МОН нагадують, що українці мають право отримати податкову знижку на витрати на навчання. Батьки студентів або самі студенти, якщо вони протягом навчання працюють, можуть повернути 18% вартості контракту. Водночас держава надаватиме пільгові кредити за ставкою 3% на навчання в університетах. Це забезпечить можливість кожному отримати доступ до бажаної спеціальності.


Читайте також:
5 Березня, 2020 13:56
666 ... посміхнуло , бо згадалося :
"..и чем дурак [***]оватей ,
тем он богаче на совет.." ...
... Слава Україні ! ...
4 Березня, 2020 13:13
666 ... конкретно посміхнуло "звернення" до дурнів ... Слава Україні ! ...
4 Березня, 2020 13:09
666 ... не так вже й багато часу пройшло ,а "роз'яснювальники" ситуацію із фінансуванням "виш"ів почали "роз'яснювати" по-іншому ... не "контрактники" дофінансовують діяльність освітнього закладу , а ,виявляється , "бюджетники" ... а от скільки отих "бюджетників" і "скільки контрактників" ? ... знову вас "роз'яснювальників" конкретно "повечеряли" ... що в отій "декларації" писатимете ? ... певне -- ".. не відсмоктав , а подарували та ще в лотерею виграв.." ... Слава Україні ! ...
4 Березня, 2020 11:45
а якщо так Дур-ню! Закінчи училище або курси на зварювальника, але так, відповідально, і зосередь всі свої зусилля і можливі фінанси для того , щоб виїхати в Німеччину на легальну роботу зварювальником ---горя знати не будеш! І грошей купу мати будеш /за нашими мірками/ на поточне життя, і на пенсію заробиш. А 15-20 років/ щоб мати мінімальну Німецьку, Португальську і тд. пенсію/ пролетить дуже швидко. Поки молодий, їдь за кордон, але в цивілізовані країни, на легальну роботу. Хто має 20-25-30 років--тільки так робити, не дивлячись ні на що! Бо тут, в Україні, ще років з 50 нічого доброго не буде. Бариги і жлоби
ненаситні , а тепер вже їхні діти , не дадуть заробити нічого!!!
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!