Київ

Верховна Рада ухвалила законопроєкт про створення військового кладовища в Биківні

1052 0
«За» проголосували 322 нардепи.
Биківнянські могили. Фото: Wikimedia Commons

Биківнянські могили. Фото: Wikimedia Commons

Національне військове меморіальне кладовище з'явиться у Дніпровському районі Києва біля селища Биківня. Верховна Рада ухвалила законопроєкт №9240, повідомив депутат Ярослав Железняк. «За» проголосували 322 нардепи.

Тож на території військового кладовища у Биківні побудують цілісний меморіальний комплекс на 50 тисяч поховань, колумбарій, ритуальні приміщення зі спорудою для організації почесних поховань й музеєм. Для цього Київрада вже надала 8 га на Броварському проспекті, ще 90 га має передати держава. Ці землі перебувають у користуванні КП «Дарницьке лісопаркове господарство».

Читайте також: червону гілку метро можуть продовжити до Биківні

Додамо, відповідно до прийнятого законопроєкту передбачатиметься передача в користування та зміна цільового призначення земельних ділянок державної і комунальної власності для розміщення Національного військового меморіального кладовища на Броварському проспекті у Дніпровському районі Києва; можливість зміни цільового призначення земельних ділянок для розміщення меморіального кладовища без розроблення містобудівної документації та погодження парламенту; можливість відведення земельних ділянок для розміщення кладовища без погодження Кабінету Міністрів; можливість вилучення лісових земель для будівництва та експлуатації Національного військового меморіального кладовища без відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам; можливість перепоховання на меморіальному кладовищі Героїв України, яким із 2014 року вручено орден «Золота Зірка», та перепоховання видатних борців за незалежність України у XX столітті за рішенням уряду.

Також зазначається, що проєктування меморіального кладовища може здійснюватися без одержання містобудівних умов та обмежень забудови земельних ділянок. При цьому пропонується заборонити вилучати, змінювати цільове призначення або подальшу передачу земельної ділянки або її частини у користування.

Замовником проєктування та будівництва Національного військового меморіального кладовища і відповідальним за його утримання та охорону визначили Міністерство у справах ветеранів України.

Зазначимо, державний бюджет на 2023 рік передбачає 65 млн грн на будівництво та утримання Національного військового меморіального кладовища.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!