Верховна Рада заборонила розповсюдження пластикових пакетів. Які за це штрафи

3606 0
Під заборону потрапили тонкі, надтонкі та оксорозкладні пластикові пакети.
Фото: Всеукраїнська асоціація пенсіонерів

Фото: Всеукраїнська асоціація пенсіонерів

Верховна Рада заборонила розповсюдження пластикових пакетів в Україні. Винятком стануть лише біорозкладні. «За» законопроєкт проголосувало 297 депутатів. Про це повідомила депутатка ВРУ від «Голосу» Наталія Піпа.

Як поснює ВВС. Україна, під заборону потрапили тонкі, надтонкі та оксорозкладні пластикові пакети. Розповсюджувати їх не можна буде в закладах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг. Причому і платно, і безплатно. Виняток буде лише один. Йдеться про надтонкі пластикові пакети шириною до 225 мм, глибиною до 345 мм, довжиною до 450 мм, але лише якщо їх використовують як первинну упаковку для пакування чи транспортування свіжої риби, м'яса та продуктів із них, сипучих продуктів та льоду. В усіх інших випадках пластикові пакети слід вилучити.

Читайте також: Як правильно та ефективно сортувати сміття вдома. Практичні поради

Ультратонкі пакети також можна продавати. Ціни на них не можуть бути нижчими за мінімальні, встановлені Кабміном. Уряд їх має встановити на такому рівні, щоб стимулювати не використовувати. На кожному пластиковому пакеті має бути маркування. Заборонено маркувати пластикові пакети словами «біо», «біопакет», «біорозкладний», якщо вони не відповідають необхідним вимогам.

Якщо президент підпише закон, він набуде чинності з наступного дня після публікації. Більшість статей закону почнуть працювати за шість місяців, а заборона на розпосюдження пакетів і покарання за це почне діяти за дев'ять місяців з моменту публікації закону.

У разі, коли заклади торгівлі, харчування та послуг упіймали на платному чи безоплатному розповсюдженні пластикових пакетів, їм доведеться заплатити від 8,5 тис. до 17 тис. грн. За повторне порушення протягом трьох місяців – від 17 тис. до 34 тис. грн. Якщо ж на безплатному розповсюдженні пластикових пакетів упіймають інший суб'єкт господарювання, штраф буде від 1,7 тис. до 3,4 тис. грн.

Читайте також: Де можна здати відсортоване сміття у Львові

Нагадаємо, у 2019 році Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроєкт, покликаний зменшити кількість поліетиленових пакетів в обігу. «За» відповідний законопроєкт №2051 проголосували 365 депутатів. Ініціатор проєкту закону, позафракційний депутат Дмитро Шпенов нагадав, що 24 жовтня 2018 року Європейський парламент остаточно заборонив цивільний обіг окремих видів продукції з пластику. Причиною стала загроза екологічної катастрофи.

Наприкінці минулого року Екологічний комітет Верховної Ради підтримав законопроєкт № 2051-1.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!