Верховний Суд вирішив, що відсторонення від уроків у школі невакцинованої дитини є законним

4864 0
У суді кажуть, що право дитини на здобуття освіти не порушено, оскільки існують альтернативні способи здобуття освіти.
Фото: CDC for unsplash

Фото: CDC for unsplash

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду залишив без змін судові рішення районного та апеляційного судів, якими відмовлено в задоволенні позову про визнання недійсним та скасування наказу директора ліцею про відсторонення від занять учениці, не щепленої за віком. Про це йдеться у рішенні Верховного Суду України.

Читайте також: В Україні вводять ще одне обов'язкове щеплення для дітей

Верховний суд України вважає, що забороняючи невакцинованій дитині відвідувати школу, держава піклується про безпеку життя і здоров’я всіх учасників освітнього процесу.

За інформацією суду, згідно зі статтею 53 закону України «Про освіту», «здобувачі освіти мають право на безпечні та нешкідливі умови навчання, утримання і праці, а також зобов’язані відповідально та дбайливо ставитися до власного здоров’я, здоров’я оточуючих, довкілля».

У повідомленні зазначається, що закон надає право батькам відмовитися від проведення обов'язкових щеплень дитині, водночас у справі, яка переглядалася, індивідуальне право відмовитися від щеплення «протиставляється загальному праву суспільства, інших батьків і їхніх дітей».

Читайте також: Які щеплення в Україні обов’язкові, а які МОЗ рекомендує зробити. Перелік

«Держава, установивши заборону відвідувати навчальний заклад дитиною, яка не має профілактичних щеплень, реалізує свій обов’язок щодо забезпечення безпеки життя і здоров’я всіх учасників освітнього процесу, зокрема й самої нещепленої дитини. Отже, право дитини позивачки на освіту в шкільному навчальному закладі було тимчасово обмежено з огляду на суспільні інтереси», – пояснюють у ВС.

Водночас, за інформацією суду, право дитини на здобуття освіти не порушено, оскільки для дітей, які не можуть відвідувати навчальний заклад за відсутності щеплень, встановлено альтернативні способи здобуття освіти та продовження навчання, зокрема в навчальному закладі.

Нагадаємо, в Україні обов’язковими є 10 щеплень, а ще 7 МОЗ рекомендує зробити самостійно, аби уникнути важких захворювань. До національного календаря вакцинації входять щеплення від туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюка, правця, кору, гепатиту В, гемофільної інфекції, краснухи, епідемічного паротиту. Вакцини для цих процедур закуповує МОЗ, щеплення є безкоштовним.

Через пандемію ситуація з вакцинацією в Україні погіршилася. Багато дітей пропустили планові щеплення. Тому МОЗ закликає українців дотримуватися планової вакцинації, попри пандемію коронавірусу.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!