Від соціальної до сімейної. Три ферми на Львівщині, де варять різні види сиру

17858 0
Tvoemisto.tv підготувало підбірку трьох сироварень, що розташовані неподалік Львова.

Сироварня при педагогічній фермі

Уже понад десять організація БФ «Милосердний самарянин для дітей з особливими потребами» опікується дітьми, молоддю, які не мають змоги навчатися, оздоровлюватися, засвоювати побутові та соціальні навички, розвивати свій талант. Чисельність фонду становить нині понад 60 осіб. Нещодавно у межах дільності фонду отець Михайло Сукмановський, військовий капелан зпочаткували проєкт «Сироварня при педагогічній фермі», що дає змогу молоді з особливими потребами безкоштовно навчатись та здобувати практичні навички у сироварінні, працювати в міру своїх можливостей.

БФ «Милосердний самарянин для дітей з особливими потребами» має у власності приміщення (школу) у с. Підгір’я на Золочівщині, яке буде служити навчально-адміністративним центром. У ньому облаштовані кімнати для навчання та є кімната для сироваріння. 

Діти та молодь з особливими потребами будуть щодня відвідувати заняття та залучатись до терапії та спеціалізованих навчань на педагогічній фермі у селі, а також здобувати професію сироварів. Вони матимуть змогу працювати із майбутнім працевлаштуванням у цій спеціальності.

Наразі проєкт не може активно працювати із такою цільовою групою молоді, бо їм не вистачає спеціального обладнання. Завдяки обладнанню, зокрема пстеризатору, сепаратору, оохолоджувачу, столам та стелажам тощо, організатори проєкту зможуть забезпечити основну дільність педагогічної ферми – сироваріння – на належному рівні.

Сироварня розташована у селі Підгіря, що неподалік Золочева. Долучитися та підтримати проєкт будь-якою сумою можна за посиланням

Із Гарбузового раю

Шість років тому львівське подружжя Ігоря Реви та Соломії Братах вирішило продати квартиру в центрі міста та переїхати до села. Тепер вони живуть у Мальованці на Городоччині, а неподалік, у Мильчицях, мають сироварню «Гарбузовий рай». Там не лише варять сир та варення, а ще й проводять екскурсії й майстерки для дітей і дорослих. 

 сreative director Марина Абрамова, рroduction Соснов Максим на замовлення «Гарбузового раю»

Серед хедлайнерів «Гарбузового раю» є сири «Ґодз», «Магура» і «Верде». «Ґодз» – це сирні кульки, як тенісний м’ячик, де всередині вимішано сир з часником, а ззовні – чорний перець. «Магура» – пірамідки з травами, обкатані у копченій паприці. Такий сир, за словами Ігоря Реви, можна споживати свіжим від 7 днів і ставити на витримку до року. На ранніх стадіях він виглядає більше як домашній, але в три місяці вже матиме структуру пармезану і використовується як спеція. А «Верде» – це кульки з горіхами, зовні – базилік і орегано. Також є «Довбуш» – сир з блакитною цвіллю, той, що два роки розробляли та відточували, поки він не почав подобатися Ігорю та Соломії. Вартість сирів стартує від 55 грн за штуку, також можна придбати коробочку з міксом сирів або сирний набір для двох, що обійдеться у 300 грн.

Читайте також: Банани, кумкват і навіть інжир. Репортаж із «Бананової ферми» біля Львова

Окрім сирів, є терта ружа. Це коли пелюстки троянди певного сорту перетерті з цукром і лимонним соком, без термічної обробки. Її ціна становить 80 грн за 200 мл. Фішка «Гарбузового раю» також в тому, що до сироварні може подзвонити будь-який ресторатор, приміром, взимку, і попросити сироп з бузини – 500, 1000 чи більше літрів, домовитися і на весну все отримати.

 сreative director Марина Абрамова, рroduction Соснов Максим на замовлення «Гарбузового раю»

Екскурсії для дітей тут коштують 200 грн з одного. Мінімальна кількість дітей на екскурсії – 10 осіб, а тривалість – 2 години. Для дорослих триває менше – 40 хв, а коштує 100 грн з людини. Для дітей до 14 років – 50 грн, до 6 – безкоштовно. Їх проводять лише за попереднім записом. За попередньою домовленістю можете замовити сирний обід чи приготувати страви з сиру на мангалі. Вартість обговорюється індивідуально.

Адреса: с. Мильчиці, Городоцький район, Львівська область, вул. Шкільна, 21.

Козяча ферма двох Катерин

У мальовничій Тухлі, що орієнтовно за 2 години від Львова, дві жінки кілька років тому відкрили ферму, де варять козячий сир. Катерина-молодша – Ільків колись мешкала у селі Орів, а Катерина-старша – Тарасенко-Лісова аж в Алчевську, що в Луганській області. Перша втратила дім через пожежу, а друга – через війну. Зараз обидві розвивають українське фермерство у Карпатах та не мають відбою від туристів.

Зокрема, із жовтня минулого року вони посноцінно відновили роботу на фермі, тому нині всім охочим пропонують:

  • сирна дегустація – 150 грн;
  • м'ясна дегустація – 90 грн;
  • екскурсія фермою і не тільки – 50 грн;
  • фермерська весела естафета – 50 грн (на замовлення для груп туристів).

На фермі не виготовлять відомих чи класичних сирів, які знають всі. Із самого початку жінки вирішили, що копіювати нікого не будуть, а хочуть створювати власний особливий асортимент. Так, вартість 100 г продукту стартує від 60 грн.

Працює ферма щодня з 11:00 по 19:00Село розташоване за 125 км зі Львова, їхати машиною орієнтовно 2 години, а також до Тухлі можна дістатися приміським поїздом 7001 сполученням Львів – Мукачево, що курсує кілька разів на день.

Жінки кажуть, що хочуть донести до людей, що природа і домашні тварини – це здорово і класно. Вони прагнуть допомагати у відродженні фермерства в Україні і вже навіть мають послідовників із Тернополя, Хмельницького, Львівщини та Житомирщини. Люди приїжджають на ферму двох Катерин, де жінки часом проводять тренінги, діляться досвідом про те, як не боятися і почати, створити власну справу, як враховувати побажання клієнтів.

Підготувала Ольга Коваль


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!