Від завтра купити валюти можна буде не більше ніж на 3 тисячі гривень в день

2766 0
Національний банк обмежив продаж валюти в одні руки сумою 3 тисячі гривень на добу. Про це йдеться у постанові від 22 вересня № 591 "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України".
Фото: tsn.ua

Фото: tsn.ua

Про це Нацбанк повідомив на своїй сторінці в Facebook (повний текст постанови).

"Ураховуючи посилення напруги на готівковому сегменті валютного ринку, постановою передбачено зменшення максимальної суми продажу готівкової іноземної валюти одній особі в один операційний (робочий) день до суми, що не перевищує в еквіваленті 3 000 гривень", - сказано в повідомленні.

Обмеження щодо суми операції з продажу готівкової іноземної валюти не поширюються на випадок таких умов:

  • фізична особа купує готівкову іноземну валюту та використовує її виключно на цілі виконання власних зобов’язань в іноземній валюті за кредитним договором, укладеним з уповноваженим банком-кредитором;
  • банк здійснює продаж готівкової іноземної валюти в сумі, що не перевищує обсяг зобов’язань в іноземній валюті фізичної особи-позичальника за кредитним договором. Банк зобов’язаний забезпечити контроль за неухильним дотриманням фізичною особою-позичальником вимоги щодо цільового використання купленої готівкової іноземної валюти”;

Крім того, цією постановою передбачено зменшення розміру обов’язкового продажу надходжень в іноземній валюті зі 100% до 75%.

"Лібералізація цієї норми спрямована насамперед на створення належних умов для активізації зовнішньоекономічної діяльності та забезпечення суб’єктів господарювання валютними активами для покриття їх поточних зобов’язань в іноземній валюті", – йдеться у повідомленні.

Постановою також скасовано раніше запроваджену вимогу щодо обов’язкової конвертації в гривню переказів в іноземній валюті з-за кордону на користь фізичних осіб без відкриття рахунку. Очікується, що такі заходи сприятимуть збільшенню надходжень іноземної валюти в Україну за поточними неторговельними операціями.

"Ці заходи мають виключно запобіжний і тимчасовий характер та будуть скасовані одразу після мінімізації відповідних негативних факторів на валютному ринку", – йдеться у повідомленні НБУ.

Визначені відповідною постановою від 22 вересня норми набирають чинності з 23 вересня 2014 року, зазначають в НБУ.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!