Відео про побиття чоловіка через кашель у львівському автобусі виявилося фейком

4700 0
У СБУ кажуть, що цей конфлікт насправді зафіксували значно раніше і він жодним чином не пов’язаний із коронавірусом.
Ілюстративне фото: newscientist.com

Ілюстративне фото: newscientist.com

У СБУ спростовують черговий фейк, що розповсюджують у період карантину. Днями у соцмережах почали поширювати відео, де нібито у львівському автобусі на Сихові чоловіка побили та виштовхали з салону через те, що він закашляв. 

Читайте також: Коронавірус та карантин у Львові. Оперативна інформація в один клік

Як кажуть у СБУ, спершу відео поширювали у Вінниці, а потім – у Львові. При цьому, кіберфахівці встановили, що цей конфлікт насправді зафіксували значно раніше і він жодним чином не пов’язаний із коронавірусом.

«Першоджерелами розміщення цього відео стали "боти", зокрема, й проросійського спрямування. Згодом ці матеріали стали активно поширювати на сепаратистських та проросійських ресурсах. Аномальне "вірусне" поширення матеріалу вказує на залучення "ботоферм" для дестабілізації ситуації», – кажуть у СБУ.

У СБУ закликали поширювати лише офіційну та перевірену інформацію, зазначивши, що такі публікації спрямовані на розхитування ситуації в Україні. Наразі правоохоронці намагаються встановити та притягнути до відповідальності тих, хто свідомо поширює фейки.

Читайте також: 5 порад від експерта: Як виявити інформаційний фейк

Нагадаємо, раніше вже спростували фейк про нібито нічне розпилення над містами дезінфікуючих засобів для боротьби з коронавірусом та заборону дітям гуляти на вулиці під час карантину.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!