Як фестиваль «Зашків» заробив на сортуванні сміття. Фото

4643 0
Під час Молодіжного патріотичного фестивалю «Зашків», який тривав у Львівській області 16-18 червня, волонтери зібрали по 750 кілограмів пластику і скла, які здали на вторинну переробку.
фото: Facebook-сторінка фестивалю

фото: Facebook-сторінка фестивалю

Цьогорічний фестиваль «Зашків» відбувся під слоганом «Життя без сміття». Організатори розмістили на локаціях 46 малих та 10 великих контейнерів: окремо для пластику, скла та біовідходів. Відвідувачам роздали спеціальні пакети для органічного сміття і запропонували сортувати його під час відпочинку.

Як розповів Tvoemisto.tv Тарас Назарків, волонтер фестивалю, відповідальний за прибирання території, захід відвідали понад 3500 гостей. «Територія ділилася на локації. На кожну із них ми поставили по два контейнери зі спеціальними наліпками «Пластик» і «Скло». Окрім того, ходили спілкувалися з відвідувачами, роздавали їм брошури із закликом сортувати», – каже він.

Читайте також: Як сортування сміття стає нормою. Три львівські історії успіху

Упродовж трьох днів вдалося зібрати 750 кілограмів пластику, 750 кілограмів скла, 1,5 тонни змішаних і 2 тонни харчових відходів. Скло і пластик вивезли самостійно і здали на переробку. Заробили приблизно 1200 гривень, частково компенсувавши кошти, витрачені на організацію сортування.

Тарас Назарків розповідає, що люди позитивно відгукувалися на пропозицію сортувати. Багато хто наслідував приклад організаторів і скручував пластикові пляшки, аби вони займали менше місця в контейнерах. Якщо ж у смітники потрапляли відходи не того типу, волонтери пересортували їх самостійно. «Приємно було, коли до нас підходили діти 12-13-ти років і допомагали перекладати пластикові пляшки із загального сміття до спеціальних контейнерів», – каже він.

Тарас Назарків

Андрій Корнат, в. о. керівника Центру моніторингу соціальних програм та контролю за призначенням і виплатою допомог Львівської облради, де вже кілька років сортують і вивозять на переробку сміття, із власної ініціативи закупив для фестивалю 3000 біопакетів, які роздали усім відвідувачам.

«Біопакет гниє упродовж трьох років і не дозволяє, наприклад, щурам розтягувати відходи та розповсюджувати бактерії. Тоді усе сміття перегниває разом із пакетом», – пояснює він.

Як додає Тарас Назарків, відвідувачі, у яких закінчувалися такі пакети, зверталися до волонтерів за новими. «Сподіваємося, це хороший приклад від нас для організаторів усіх майбутніх фестивалів та інших масових заходів на Львівщині», – каже він.

Юлія Сабадишина,
фото Тараса Назарківа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!