Відтепер в Україні можна прописуватись на дачах

3483 0
Депутати Верховної Ради України проголосували за внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо переведення садових і дачних будинків в житлові будинки та реєстрації в них місця проживання (проект закону № 2363А). Відтак, тепер дозволяється переводити дачні та садові будинки в житлові, якщо вони відповідають державним будівельним нормам.
Фото: investbag.com

Фото: investbag.com

"За" ухвалення даного рішення проголосували 264 із 301 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі, пише Дело.

"В Україні склалася ситуація, коли значна частина громадян постійно проживає у власних садових чи дачних будинках, які розташовані поблизу населених пунктів, у так званих «приміських зонах», або безпосередньо у населених пунктах (після включення відповідних територій до меж населених пунктів). Громадяни власними силами здійснюють реконструкцію садових чи дачних будинків, підводять необхідні інженерні мережі і, фактично, проживають у будинках, які за своїми зовнішніми конструкціями та рівнем інженерного обладнання відповідають вимогам, встановленим для житлових будинків.

Однак, законодавство не дозволяло зареєструвати громадянина у садовому чи дачному будинку, оскільки такі будинки не призначені для постійного проживання.

Від реєстрації місця проживання безпосередньо залежить можливість участі у виборах, отримання соціальних пільг та пенсій, працевлаштування, одержання медичної допомоги, освіти, послуг поштового зв’язку тощо", – йдеться у пояснювальній записці до закону.

Відтепер законом дозволяється переводити дачні та садові будинки в житлові, якщо вони відповідають державним будівельним нормам, у порядку, передбаченому Кабінетом міністрів України. Рішення виносять відповідні органи місцевого самоврядування.

Крім того, документом передбачено зміни в Цивільному кодексі України, згідно з якими тимчасове або постійне житло фізичної особи є його місцем проживання.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!