Водохреще в Києво-Печерській Лаврі та активна дерусифікація. Головні події дня у Києві

930 0
Дайджест новин за 19 січня.
Київ / Фото: Unsplash

Київ / Фото: Unsplash

Водохреще в Києво-Печерській Лаврі

Предстоятель православної церкви України митрополит Київський і всієї України Епіфаній провів богослужіння в Успенському соборі Києво-Печерської лаври. Це друга служба ПЦУ в храмі Києво-Печерської Лаври, який займала московська церква. 

Досудове розслідування прооти намісника Києво-Печерської Лаври Павла 

За зверненням народного депутата Ярослава Юрчишина Офіс генерального прокурора відкрив кримінальне провадження щодо митрополита УПЦ МП, намісника Києво-Печерської лаври Павла. За словами Юрчишина, під час різдвяної промови митрополит Павло дозволив собі слова, які сіють розбрат серед вірян.

За результатами звернення нардепа до ЄРДР внесли відомості щодо виголошення священником УПЦ (МП) висловлювань, які спрямовані на розпалювання релігійної ворожнечі та ненависті у країні між віруючими УПЦ (МП) та ПЦУ. 

Відключеня світла 

Київ повернувся до стабілізаційних графіків відключення електроенергії. Подивитись графік відключень світла кияни можуть  за посиланням

Нова енергоефективна котельня у Пущі-Водиці 

У Пущі-Водиці встановили модульну котельню замість зруйнованої ворожим артилерійським снарядом. Зараз від неї вже отримує тепло лікувальний заклад Києва. Стара котельня була зруйнована в березні минулого року прямим влучанням артилерійського снаряду. 

125 млн на резервні системи живлення від США

США нададуть 125 млн доларів для резервного живлення систем водопостачання та опалення Києва. До того ж за передані гроші будуть придбані газові турбіни, трансформатори та інше обладнання для відновлення енергосистеми. 

Безплатний Wi-Fi у місті

«Укртелеком» запускає у Києві, Дніпрі, Львові, Одесі та Харкові мережу безкоштовних публічних Wi-Fi-зон, які забезпечать доступ до інтернету протягом двох-чотирьох годин у разі відключення електроенергії. Йдеться про вуличні «сірі шафи», на яких будуть відповідні наклейки-покажчики. 

Новий незвичний «пункт незламності» у центрі

Українська IT-компанія MacPaw облаштувала «пункт незламності» на території бізнес-парку «Торонто-Київ», поблизу станції метро «Олімпійська». Пункт розміщений у тенті й працює від генератора. У пункті можна зарядити пристрої, а також випити чаю. Для дітей є розмальовки та настільні ігри. 

Новий сквер в Оболонському районі 

В Оболонському районі планують облаштувати сквер на проспекті Івасюка, 44Б. Орієнтовна площа зеленої зони складає 0,94 га. Такий проєкт рішення підтримали на засіданні постійної комісії Київської міської ради з питань архітектури, містобудування та земельних відносин. 

Влада відхилила петицію проти забудови схилу на Позняках 

Влада Києва розглянула петицію проти забудови схилу на Позняках і прийняла рішення відхилити її. Автори петиції просили заборонити будівництво торгового центру на схилі та облаштувати там паркову зону.

Водночас у відповіді секретаря Київради йдеться про те, що зазначені земельні ділянки були передані в оренду підприємству «Ново-Комерцбуд», і забудовник має законне право звести там ТЦ, офісну будівлю або заклад громадського харчування. Підстав для розірвання договорів оренди на цю землю у КМДА не вбачають. 

Активна дерусифікація 

Київ став лідером за кількістю перейменованих в ході дерусифікації за останній рік вулиць. 

Температурний рекорд 

Сьогодні − найтепліше Водохреща за понад 140 років. Середньодобова температура повітря в Києві 18 січня становила +7,3°C, що на 9,8°С вище норми й відповідає погоді початку квітня. 

Софіко Векуа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!